جشنواره فجر ۹۸؛ شهاب حسینی: آمده‌ام این بار، تمام قد پای خودم بایستم

سرنا_نشست خبری فیلم «شین» با حضور عوامل و بازیگران در پردیس سینمایی ملت برگزار شد.

جشنواره فجر ۹۸؛ شهاب حسینی: آمده‌ام این بار، تمام قد پای خودم بایستم

پگاه ماسوری_ به گزارش سرنا، نشست خبری فیلم «شین» ساخته میثم کزازی با حضور شهاب حسینی (تهیه‌کننده و کارگردان)، آتش تقی‌پور، هوشنگ توکلی، غزال نظر، سیامک اطلسی (بازیگران)، کامران کیان‌ارثی (صدابردار)، خسرو نقیبی (منتقد) و با اجرای محمدرضا مقدسیان، بامداد یکشنبه بیستم بهمن‌ماه در پردیس سینمایی ملت برگزار شد.

در ابتدای نشست آتش‌تقی‌پور بازیگر فیلم «شین» به حضار در جلسه خسته نباشید گفت و برای همه آرزوی دلی خوش و جیبی پرپول کرد.

در ادامه هوشنگ توکلی دیگر بازیگر فیلم بیان داشت: «شین» فیلم پر قدرت و پیچیده‌ای بود که من بسیارتحت تاثیر آن قرار گرفتم. میثم را چند سالی است می‌شناسم. امیدوارم این فیلم اکران خوبی داشته باشد. به این دلیل که این جنس کار از ذهن فضای مسئولان سینمایی دور است ممکن است در پخش دچار مشکل شود. همچنین باید این نکته را متذکر شوم که رنگ‌آمیزی و صدای فیلم باید مجددا بازبینی و تنظیم شود.

توکلی در ارتباط با حضور خود در فیلمی از ژانر وحشت گفت: ژانر وحشت با ساموئل خاچیکیان وارد سینمای ایران شد. این ژانر کار سخت و پیچیده‌ای است که از فرهنگ سینمایی ما نیز دور است. چنین ژانری به کارگردانی احتیاج دارد که ژانر وحشت را از نگاه ایرانی‌ها بشناسد.

سیامک اطلس نیز درباره حضور در فیلم «شین» بیان داشت: زمانی که به این فیلم دعوت شدم، نمی‌دانستم فیلم ژانر وحشت است. احساس کردم فیلم فضای متفاوتی دارد. من تاکنون ژانر وحشت کار نکردم و تجربه این فیلم در کنار بازیگران دیگر برایم بسیار لذت‌بخش بود.

او در ادامه افزود: نقش کمرنگی در این فیلم داشتم که با وجود کارنامه بازیگری پر تعدادم تجربه این ژانر برایم با ارزش بود. امیدوارم در اکران نیز فروش خوبی داشته باشد.

کارگردان فیلم هم در ارتباط با «شین» اظهار داشت: معتقد به ژانر نیستم و سعی کردیم درام فیلم در بستر وحشت شکل گیرد. امروزه برای ساخت فیلم در ژانر وحشت می‌توان از امکانات جدیدی استفاده کرد.

او در ادامه توضیح داد: در فیلم می‌گویم ظلم در جهان است و همیشه وقت برای جبران کردن نداریم. سعی کردیم فضای فیلم متفاوت باشد و ای کاش این ژانرها در سینما جای خود را باز کند. خواستیم از کلیشه‌های مثلث عشقی و... دوری کنیم. در صورتی که اکران این فیلم موفق باشد به سمت ساخت ژانرهای وحشت و ساخت نمونه‌های موفق خواهم رفت.

شهاب حسینی در ابتدای جلسه گفت:

من مطمئنم جلسه‌ای که امشب تشکیل شده است بخشی از آن مربوط به فیلم «شین» است ترجیح می‌دهم چندان در مورد فیلم صحبت نکنم.

امیدوارم بتوانم با حرفهایم پاسخ سوال اکثر دوستان را بدهم؛ در آغاز سخنم مدد میگیرم از شعر معروف سعدی:

«بنی آدم اعضای یکدیگرند یا یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار

تو کز محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی»

امکان ندارد حادثه تلخ و دردناکی که خسارات جبران‌ناپذیری وارد سازد در هر گوشه‌ای از این مملکت رخ دهد و قلب ما به درد نیاید.

این حوادث تلخ مایه تأسف و تاثر است؛ اما بیش از این چه کاری از دست ما برمی‌آید؟

من بسیار فکر کردم که چه کاری از دست ما برمی‌آید؟ ادامه راه! زنده نگهداشتن اهدافی که آن عزیزانی که جانشان را از دست دادند به خاطر آن زندگی می کردند.

حضور من در جشنواره فجر در بخش خارج از مصاحبه چه لطفی داشت؟ چهار سال است که هیچ کدام از فیلم‌های من به جشنواره راه نمی‌یابد. مثلاً در سال گذشته دو فیلم بسیار خوب «نبات» و «هزارتو» در جشنواره مورد پذیرش قرار نگرفتند.

اساساً من دینی به این جشنواره ندارم. من از چیز دیگری دفاع می‌کنم. از وحدت مردم دفاع می‌کنم و به مخالفت با جریانی که سعی در تفرقه افکنی در میان مردم دارد می پردازم.

جشنواره فجر مانند هر فستیوال دیگری در هر جای دنیا، یک امکان است من کاری به کارگردان های پر سابقه‌ی کشور ندارم.

با فیلمسازان جوانی کار دارم که قرار است پتانسیل و سازندگان ادامه راه سینمای ایران باشند.

آدم ممکن است چشم هایش را ببندد و گوش هایش را بگیرد اما نمی‌تواند نفهمد؛ من نمی‌توانم خودم را به نفهمیدن بزنم و استاد پیشکسوتی را ببینم که هرسال، فیلم های شان با برخورد ناراحت‌کننده‌ای از سوی تماشاگران مواجه می‌شود.

فیلمی می‌سازد که می‌داند و مطمئن است برخورد بدی با آن خواهد شد ولی باز هم آن فیلم را می سازد و در واقع روغن ریخته را نذر امامزاده می‌کند و می آید و سنگ بنایی را می‌گذارد که نتیجه‌اش جز نفاق و نفرت پراکنی چیز دیگری نیست. می آید و بقیه را در یک امپاس اخلاقی قرار می دهد؛ کسانی که با هزار امید اولین فیلمشان را ساخته‌اند و امید دارند آینده هنری شان را با آن فیلم بسازند و ادامه دهند.

وی با اشاره به سوال یکی از پرسشگران گفت: آن فردی که سوال پرسیده و گفته است حمایت من از جشنواره فجر باعث شده که فیلمم در این جشنواره جای بگیرد، باید به او بگویم که قرارگیری یک فیلم در بخش خارج از مسابقه هیچ امتیازی محسوب نمی‌شود و ربطی به حمایتم از جشنواره ندارد. ما انسان‌های مدنی هستیم قانون جشنواره می‌گوید فیلم هایی که متقاضی حضور در جشنواره هستند در صورت پذیرفته نشدن آثارشان در بخش مسابقه، می‌توانند درخواست کتبی بدهند برای حضور در جشنواره ولی خارج از بخش مسابقه؛ و این درخواست مورد بررسی قرار می‌گیرد و ما هم درخواست دادیم و پذیرفته شد.

وی ادامه داد: این جلسه مطبوعاتی به درخواست بنده اتفاق افتاده است. من مدت زیادی حرف خوردم و اکنون می خواهم حرف‌هایم را بگویم در دفاع از خودم و اگر قرار است یک بار پای خودم بایستم زمانش اکنون است.

او با اشاره به حادثه سقوط هواپیما گفت:

ضرر را با ضرر جبران نمی‌کنند. اینکه ما ۱۷۶ عزیزمان را تهیه یک فاجعه از دست دادیم دلیل نمی‌شود که به سوی نخبگان دیگری حمله ببریم که اکنون میخواهند در یک رقابت شرکت کنند و خودی نشان دهند.

من به شخصه با سینماگران بسیاری در طول ۲۵ سال سابقه کاری‌ام درافتاده‌ام، که هر مزخرفی را به جای فیلم به مخاطب تحویل ندهید و شأن مردم را حفظ کنید.

به قول یک بزرگی، انسان فقط باید برای رضای خدا کار کند. من هیچ علاقه‌ای به پاره شدن این لحاف چهل تکه‌ سرزمینم که از هر طرف دارد از سوی کسانی کشیده می‌شود ندارم.

او در ادامه با اشاره به نامه‌ای که به رئیس جمهور نوشته و درخواست بازگشت بهروز وثوقی را داده است گفت:

ما نمی‌توانیم درک کنیم کسی که ۴۰ سال دور از وطنش زیسته چه سیر سخت و دردناکی را طی کرده که اینگونه دم از اعتقاد به خدا می زند خدا در همه جا هست حتی در آمریکا.

حضور بهروز وثوقی در جشنواره یک امکان بود من اصلا نمی‌خواهم که تعیین کنم که بهروز وثوقی برگردد یا برنگردد بازگشت و یا بازنگشتن ایشان به خودشان ربط دارد به هر حال اینجا وطن ایشان هم هست و بازگشت ایشان اساساً اولویت دوم من بود اولویت اول من نمایش داده نشدن فیلم کامل آشغالهای دوست داشتنی به کارگردانی محسن امیر یوسفی با حضور بهروز وثوقی بود.

چرا که این فیلم پیامی دارد که بسیار به درد امروز می‌خورد این فیلم شش سال ناجوانمردانه توقیف شد که بهتر بود در زمان خودش اکران می شد و اکران آن چندین سال بعد باعث شد تاثیر خودش را آنگونه که باید و شاید از دست بدهد.

او با ابراز ناراحتی از برخی موضع‌گیری‌ها که علیه‌اش صورت گرفت افزود: در این مدت تکلیفم با مخاطبان روشن شد و تعارفی که بین من و مخاطبانم وجود داشت از میان رفت. از این به بعد لزومی احساس نمی‌کنم ورای توانایی خودم تواضع داشته باشم.

او با بیان اینکه جشنواره فیلم فجر سقف آرزوهای من نیست افزود: من در امریکا در حال کار کردن و فیلمسازی هستم و فقط برای بیان ادبیات و فرهنگ کشورم قدم برمی‌دارم.

حسینی خطاب به رفتار قهرآمیز برخی هنرمندان و تحریم جشنواره از سوی آن‌ها بیان داشت: قهر کردن از فجر راه چاره نیست. باید حضور داشت و حرف زد. مشکلات ما به عنوان یک ایرانی با هیچ دستی از خارج از کشور حل نخواهد شد. ما باید مشکلاتمان را خودمان برطرف کنیم و منتظر هیچکسی از خارج از گود نباشیم.

در ادامه این نشست غزاله نظر در ارتباط با نقش خود در این فیلم گفت: برای من حضور در این فیلم و بازی در کنار بازیگران حرفه‌ای بسیار ارزشمند بود. این فیلم حرفی برای گفتن دارد و مخاطب را به فکر فرو می‌برد.

او‌ادامه داد: سعی می‌کنم همیشه همه فیلم‌ها را به عنوان یک مخاطب نگاه و تحلیل کنم. تمام تلاشم را کردم که از پس این نقش بربیام و احساس خوبی از دیدن این فیلم داشتم.

در ادامه هوشنگ توکلی بازیگر این فیلم نیز تصریح کرد: در 41 سالی که از انقلاب می‌گذرد سه نسل عوض شده است و نسل چهارم ما شاید بهترین نسل هستند.

او با اشاره به اینکه در سال 58 امکان حضور وثوقی در ایران نبود گفت: تا سال 61-62که ما نیز در عرصه فرهنگی موثر بودیم اجازه سانسور نمی‌دادیم. ما بهترین هنرمندانمان را در این سال‌ها از دست دادیم.

توکلی با بیان اینکه در حوزه تئاتر و سینما در بهترین شرایط آثاربه لحاظ کیفی هستیم، تصریح کرد: همیشه ممیزی‌ها وجود داشته و آدم‌های نامتخصصی بر سرکار هستند که مانع فعالیت‌های سینما شوند. امیدوارم سانسور از سینمای ایران حذف شود. اگر سانسور وجود نداشته باشد استعدادها شکوفا خواهند شد.

شهاب حسینی هم درباره فیلم «شین» گفت: این فیلم را ژانر وحشت نمی‌دانم. ژانری که فیلمساز برای فیلم انتخاب می‌کند به بیان مفهوم موجود در فیلم کمک می‌کند.

شهاب حسینی درباره انتخاب غزال نظر گفت: چندین سال پیش با او کارکردم و در فیلم «مقیمان ناکجا» تجربه خوبی با او‌ داشتم. از بازی او نیز بسیار راضی بودیم.

شهاب حسینی در ادامه بیان داشت: ما این فیلم را با مسائل و‌مشکلات زیاد ساختیم. شخصا هزینه‌ بازیگران را پرداخت کردم.

او درباره دلیل حضورش به عنوان تهیه‌کننده فیلم عنوان کرد: من در ابتدا به عنوان تهیه‌کننده در فیلم نبودم. در میانه راه برای رفع مشکلات و‌ تسویه حساب‌های مالی تهیه فیلم را عهده‌دار شدم.

تهیه‌کننده «شین» در خصوص نقش خود در فیلم گفت: نقش کوچک وجود ندارد. من برای بازی وجب نمی‌گذارم. البته نقدی به میثم کزازی دارم که او در تدوین دست برده و باعث کمتر شدن نقش شده است.

حسینی در ارتباط با اکران فیلم گفت: اگر پخش خوبی برای فیلم پیدا کنیم، راه را برای اکران عمومی باز خواهیم کرد. همچنین اکران در جشنواره‌های فیلم خارجی را در دستور کار داریم.

در ادامه بحث تندی بین یک خبرنگار و شهاب حسینی در گرفت؛ خبرنگار می‌پرسید چرا جایزه کن را در غرانسه تقدیم به امام زمان نکردید و در ایران این کار را کردید؟

حسینی با فریادهای بسیار بلند پاسخ داد:

ایمان منش است و مذهب روش

در جشنواره کن کسی نمی‌تواند از امام زمان صحبت کند. آنجا کسی نمی‌داند امام زمان کیست ود نسبت به امام زمان ندارند.در جشنواره کن من هیچ پیش‌فرضی نداشتم و خبر نداشتم که قرار است جایزه بگیرم.

وی افزود:

من به دلم افتاد نزدیک نیمه شعبان است. گفتم یا امام زمان؛همیشه اتفاق برای خارجی‌ها می‌افتد یک بارهم برای ما...

تقی‌پور در ادامه نشست ابراز داشت: همه ما به اندازه مسئولیت‌هایی که داریم در اتفاقات اخیر مقصریم. این روزها چقدر کارفرهنگی انجام دادیم؟ ما تفکر خیلی از پیشکسوت‌های فرهنگی را نمی‌توانیم تغییر دهیم.

او در ارتباط با فیلم «شین»گفت: این فیلم ژانر وحشت نیست و خانه قدیمی در فیلم نماینگر فرهنگ قدیمی ما است.

کزازی در ارتباط با نقش غزال نظر در فیلم «شین» گفت: بسیاری از بازیگرها در ابتدا با خواندن فیلمنامه آن را پذیرفتند و نداشتن پیش‌زمینه ذهنی او به روایت قصه و فیلمنامه کمک کرد.

کارگردان فیلم ادامه داد: در فیلم‌های خارجی موزیک‌هایی را گوش می‌دهیم و با آن‌ها آشنایی داریم که به اقتضای قصه ما را به چاشنی ترس نزدیک می‌کنند و تصمیمی نداشتیم فیلم ترسناک بسازیم.

منبع: سرنا

کد مطلب: ۱۳۳۱۶۳
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت