نظر شما درباره این عکس چیست؟/ ۸۰ ساله شدن ناصر تقوایی

سرنا_۲۲ تیر، زادروز ناصر تقوایی، کارگردان باسابقه سینمای ایران است.

نظر شما درباره این عکس چیست؟/ ۸۰ ساله شدن ناصر تقوایی

فیلمسازی که برای همان آثار انگشت‌شماری که ساخته، مطرح و سرشناس است و از سوی دیگر، به‌خاطر سال‌ها دور بودن از عرصه کار و هنر و فرصت نیافتن برای عملی ساختن ایده‌هایش، افسوس و آه بر نهاد دوست‌دارانش نهاده است. از کاربران خبرآنلاین خواسته‌ایم در قالب یک نظرعکس، از این کارگردان بنویسند.

ناصر تقوایی، کارگردان، عکاس و نویسنده پیشکسوت، متولد تیر ماه ۱۳۲۰ در آبادان است. او اینک ۸۰ سال سن دارد و اگرچه بیش از نیم سده است که وارد عرصه فیلمسازی شده، ولی تنها شش اثر سینمایی بلند و یک سریال ساخته است.

ساخت «آرامش در حضور دیگران» (۱۳۴۹) براساس نوشته غلامحسین ساعدی از مجموعه داستان «واهمه‌های بی‌نام و نشان»، «صادق کرده» (۱۳۵۱) نوشته خود تقوایی، «نفرین» (۱۳۵۲) نوشته تقوایی براساس داستان «باتلاق» نوشته میکا والتاری، «ناخدا خورشید» (۱۳۶۵) اقتباسی از «داشتن و نداشتن» ارنست همینگوی، «ای ایران» (۱۳۶۸) نوشته تقوایی و «کاغذ بی‌خط» (۱۳۸۰) نوشته تقوایی و مینو فرشچی که آخرین فیلم تقوایی تا به امروز است، تنها آثار سینمایی بلند او به شمار می‌آیند. به این فهرست، باید فیلم کوتاه «رهایی» (۱۳۵۰) و اپیزود «کشتی یونانی» از فیلم «قصه‌های کیش» (۱۳۷۷) را هم افزود.

اگر فیلم‌های بلند تقوایی به انگشتان دو دست نمی‌رسد، ولی مستندهای او، عدد ۱۰ را رد کرده است که از آن میان، «اربعین» (۱۳۴۹)، بیش از دیگر آثارش در این زمینه، دیده شده است.

یکی از اصلی‌ترین و ارزشمندترین آثار هنری او سریال «دایی جان ناپلئون» و از جمله نکات مهم آن، شخصیت‌های جاافتاده و در ذهن ماندنی است. بخشی از این موفقیت به نوشته ایرج پزشکزاد مربوط است، ولی بخش دیگر آن به تبحر تقوایی در انتخاب درست و به‌جای بازیگران و تسلطش در تکامل بخشیدن به شخصیت‌های داستان در قالبی تصویری برمی‌گردد.

او در کارنامه خود چندین کار سینمایی و تلویزیونی ناتمام هم دارد و مجموعه تلویزیونی «داستان‌سرایان» (۱۳۵۷) که به زندگی و آثار نویسندگان نام‌آور ادبیات معاصر می‌پرداخت، از آن جمله است. او پیش از انقلاب قرار بود، «شوهر آهو خانم» نوشته علی‌محمد افغانی را هم بسازد که نشد. تقوایی پس از انقلاب پروژه عظیم «کوچک جنگلی» نوشته خودش را در سال۱۳۶۲ نیمه‌کاره گذاشت و دو پروژه مشهور «زنگی و رومی» (۱۳۸۱) و «چای تلخ» (۱۳۸۲) نیز همچنان ناتمام رها شده‌اند.

ناصر تقوایی، از آن گروه هنرمندانی است که برای زادروزش، تاریخ‌های متفاوتی در فضای مجازی و اینترنت، ذکر شده است (هرچند خودش در یک گفت‌وگو تاکید کرده ۲۲ تیر پا به جهان گذاشته)؛ برای همین، دوستدارانش، از ۱۸ تا ۲۲ تیر هر سال، برایش جشن تولد می‌گیرند و از کارگردانی یاد می‌کنند که الان، ۲۰ سال می‌شود که فیلم بلندی نساخته است. کار نکردن تقوایی، باعث افسوس دوستداران آثارش شده است و خُسرانی برای سینمای ایران به شمار می‌آید که یکی از بهترین کارگردانانش، گوشه‌گیر شده است.

به مناسبت زادروز ناصر تقوایی (۲۲ تیر)، خبرآنلاین از کاربران خود می‌خواهد تا در قالب این نظرعکس، از او بنویسند. چکیده و برآیند این نظرها، در گزارشی منتشر خواهد شد.

نظر شما درباره این عکس چیست؟/ ۸۰ ساله شدن ناصر تقوایی

منبع: خبرآنلاین

کد مطلب: ۲۱۴۴۹۸
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت