ماجرای توییت خبرساز سخنگوی دولت درباره تاج محمدرضا و فرح پهلوی
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت با انتشار توییتی نادرست درباره جواهرات سلطنتی خاندان پهلوی خبرساز شد.
دیروز ۲۶ دی ماه همزمان با سالروز خروج محمدرضا پهلوی از ایران در سال ۵۷، بهادری جهرمی توییتی درباره ی ثروت های ملی خارج شده از کشور به دست پهلوی ها منتشر کرد که بخشی از آن برای سخنگوی دولت حاشیه ساز شد.
بهادری جرمی در بخشی از این توییت مدعی شد پهلوی ها در سال ۵۷ دو تاج محمدرضا و فرح پهلوی را به همراه خود از کشور خارج کردند.
۳۵ میلیارد دلار اموال ایرانیان
۳۸۴ چمدان جواهر و الماس
دو تاج با ۵ هزار قطعه الماس، ۵۰ قطعه زمرد و ۳۶۸ حبه مروارید که از نظر قیمت غیرقابل تخمین است و…
اینها بخشی از اموالی است که دیکتاتور هنگام فرار با خود به خارج برد.
امروز سالگرد مرگ سلطنت، وابستگی و وطنفروشی در ایران است.
سخنگوی دولت همچنین ویدئویی از خبرگزاری دولتی ایرنا را ضمیمه ی توییت خود کرده بود که این ادعا در آن نیز تکرار شده بود.
این توییت اما با واکنش بسیاری از کاربران مواجه شد که نادرستی آن را به بهادری جهرمی متذکر شدند، از جمله حسین دهباشی، تاریخ پژوه که در پاسخ به سخنگوی دولت نوشت تمامی جواهرات سلطنتی از جمله دو تاج مذکور در موزه جواهرات ملی ایران در بانک مرکزی کشور نگهداری می شوند و بازدید از آن ها نیز برای عموم آزاد است.
درباره موزه جواهرات ملی ایران
موزه جواهرات ملی ایران در خزانه بانک مرکزی ایران واقع در خیابان فردوسی تهران قرار دارد.
بسیاری از جواهرات سلطنتی ایران از دوره های صفوی، افشار، قاجار و پهلوی در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
از جمله ی این جواهرات می توان به تاج رضا و محمدرضا پهلوی، تاج فرح پهلوی، الماس دریای نور، جقه نادری، تاج کیانی، کُره جواهرنشان، تخت طاووس (تخت خورشید) و تخت نادری اشاره کرد.
تاج پهلوی
تصویری از تاج محمدرضا پهلوی در موزه جواهرات ملی ایران
تاج پهلوی نام تاج پادشاهی است که به دستور رضا پهلوی ساخته و در تاج گذاری او و جانشینش محمدرضا پهلوی به کار برده شد. این تاج اکنون در موزه جواهرات ملی ایران در خزانه بانک مرکزی ایران نگهداری می شود.
رضا پهلوی پس از رسیدن به پادشاهی، راضی نشد که از تاج کیانی که ویژه ی شاهان قاجار بود برای تاج گذاری استفاده کند و دستور ساخت تاج تازه ای را برای خود داد.
این تاج به دست گروهی از جواهرسازان ایرانی زیر نظر حاج سراج الدین جواهری و با الهام از آثار و شکل تاج مورد استفاده در دوره ی ساسانیان طراحی شد و در سال ۱۳۰۴ برای تاج گذاری رضا پهلوی آماده گردید. از این تاج آخرین بار در آیین تاج گذاری محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۴۶ استفاده شد.
ساختار و تنه ی این تاج از طلا و نقره مرصع و مخمل قرمز ساخته شده و مشابه تاج شاهان ساسانی است. جواهرات به کار رفته در ساخت این تاج عموماً از جواهرات سلطنتی بوده و خود به طور مجزا دارای ارزش تاریخی هستند.
در ساخت این تاج ۳،۳۸۰ قطعه الماس به کار رفته که بزرگ ترین آن یک الماس زرد برلیان است. این الماس در مرکز تاج به شکل یک خورشید تابان و در میان الماس های کوچک تر قرار گرفته است.
۵ عدد زمرد، ۲ عدد یاقوت کبود و ۳۶۸ عدد مروارید سفید طبیعی نیز در این تاج به کار رفته است.
تاج شهبانو
تصویری از تاج فرح پهلوی در موزه جواهرات ملی ایران
تاج شهبانو تاجی بود که تنها توسط فرح پهلوی همسر محمدرضا پهلوی استفاده می شد. این تاج نیز اکنون در موزه جواهرات ملی ایران در خزانه بانک مرکزی ایران نگهداری می شود.
محمدرضا پهلوی پس از انقلاب سفید تصمیم گرفت با تاج گذاری همسرش فرح در مراسم جشن تاج گذاری خود در سال ۱۳۴۶ حرکتی نمادین در جهت سیاست های اعطای آزادی به زنان انجام دهد. تا آن زمان همسران شاهان ایرانی هیچگاه تاج گذاری نکرده بودند، به همین دلیل باید تاجی برای این منظور طراحی می شد، وظیفه ای که بر دوش شرکت جواهرسازی فرانسوی ون کلیف آرپلز گذاشته شد.
برای ساخت این تاج، طبق سنت از سنگ ها و جواهرات موجود در خزانه سلطنتی استفاده شد. با توجه به اینکه خارج کردن جواهرات سلطنتی از ایران ممنوع بود، شرکت ون کلیف آرپلز مجبور شد گروهی از جواهرسازان خود را برای ساخت تاج به تهران بفرستد. فرایند ساخت تاج ۶ ماه به طول انجامید و سرانجام در مراسم تاجگذاری مورد استفاده قرار گرفت.
تاج بر بستر طلای سفید و یک کلاه مخمل سبز یشمی با ۳۸ عدد زمرد، ۳۴ عدد یاقوت، ۱۰۵ عدد مروارید، ۱،۴۴۶ عدد الماس و یک زمرد شش ضلعی در مرکز تزئین شده است.
دیدگاه