چرا زبان ما ایرانیان عربی نشد؟
سرنا_رادمان پورماهک، که به نام یعقوب لیث صفاری مسهور است، نخستین کسی بود که زبان پارسی را ۲۰۰ سال پس از ورود اسلام به ایران، به عنوان زبان رسمی ایران اعلام کرد.
به گزارش سرنا، پس از فروپاشی پادشاهی ساسانیان زبان فارسی کم کم رو به فراموشی می رفت و زبان رسمی کشور عربی شده بود.
سالها از حمله اعراب به ایران میگذشت و زبان فارسی رفته رفته از مکاتبات دیوانی کنار گذاشته و به جای آن تکلم به زبان زبان عربی در دستگاههای دیوانی، اجباری و در مدارس نیز این زبان، آموزش داده میشد.
خلفای عباسی در بغداد با اینکه خلافت خودرا مدیون ایرانیان میدانستند با تکبر وغرور خاصی ایرانیان مسلمان را موالی به معنای برده میخواندن واز هیچگونه ظلم وستمی برآنان کوتاهی نمیکردند.
در سیستان خشک سالی اتفاق افتاده بود ولی مامورین خلیفه بيرحمانه خراج ومالیات سنگینی را از دهقانان وبازرگانان طلب کرده و برای خلیفه می فرستادند تا صرف خوشگذراني خلفای عباسی گردد.
در این میان جوانمردی رویگرزاده از سیستان برمی خیزد، بنام رادمان پور ماهک، یا یعقوب پسر لیث و چون لیث، پدر او مس گر بود به صفار معروف شده بودند؛ بنا بر این در تاریخ او را بنام "یعقوب ليث صفاری" بنیانگذار سلسه صفاری میشناسیم.
او با گردآوری دلاوران سیستان وديگر نقاط ایران زمین به جنگ با خلیفه می پردازد و تمامی سیستان وخراسان تا ماورانهر ومازندران وگیلان و ری واصفهان وفارس وکرمان تا قسمتی از خوزستان را از تسلط متجاوزان عرب آزاد میکند.
يعقوب در فرمانی به تمام نقاط ایران زبان عربی را حذف و زبان پارسی دری را رایج می کند (در دفاتر دیوانی وحکومتی از آن به بعد کسی اجازه نداشت به عربی بنویسد) تا بعد ها ما شاهد پیدایش عارفان وشاعران بسیاری در فرهنگ وادب ایران همچون فردوسی و مولوی و نظامی و حافظ و سعدی باشیم که چگونه دررونق وگسترش زبان پارسی پاسداری کردند.
دیدگاه