فیلم های سینمایی که اوضاع افغانستان را روایت می کند + تصاویر
10 فیلمی که برای درک شرایط کنونی افغانستان از لحاظ سیاسی و فرهنگی و رنجی که مردم این کشور می کشند باید تماشا کنید.
فیلم ها و به طور کلی سینما یکی از بهترین آینه ها برای نشان دادن وضعیت جامعه هستند که به شما امکان می دهند از دیدگاه های متفاوتی شرایط را دیده و یک جهان بینی متفاوت داشته باشید. موضوع افغانستان نیز از این قاعده مستثنی نیست. در شرایطی که اوضاع افغانستان لحظه به لحظه بدتر و تاریک تر می شود، بسیاری از افراد وقتی پای درک تاریخ این کشور، فضای سیاسی، اجتماعی و مذهبی این کشور و همچنین اوضاعی که منجر به رسیدن دوباره طالبان به قدرت در افغانستان شد به میان می آید بسیاری اوضاع را درک نمی کنند یا درک درستی از آن ندارند. جدای از مطالعه اخبار و روایت های تاریخی در مورد این کشور و اتفاقاتی که در دهه های اخیر در صحنه افغانستان رخ داده، فیلم هایی نیز ساخته شده اند که باعث می شوند درک بهتری از شرایط کنونی افغانستان و شرایط کلی جامعه و فضای سیاسی-اجتماعی-فرهنگی-مذهبی این کشور داشته باشید.
Osama (2003)
فیلمی بر اساس تجربیات خام و روایت های دست اول مردم افغانی که در این کشور زندگی می کنند، فیلم Osama رنج های زندگی معمولی این مردم تحت حاکمیت رهبرانی سنگدل و ظالم را به تصویر می کشد.
فیلم اسامه
در کشوری که مردم آن اجازه ترک خانه بدون همراهی یکی از مردان محرمشان را ندارند، مادر و دختری دست به یک اقدام خطرناک می زنند و آن اینکه دختر را با ظاهری پسرانه و با نام اسامه به بیرون از خانه بفرستند. این فیلم به کارگردانی صدیق برمک یکی از اولین فیلم هایی بود که بعد از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ در افغانستان ساخته شد.
Zero Dark Thirty (2012)
فیلم Zero Dark Thirty یک تریلر آمریکایی به کارگردانی کاتری بیگلو و بر اساس سرگذشت زنی به نام مایا از مامورین و تحلیلگران سازمان سیا ساخته شده که رهبری تیمی را بر عهده دارد
فیلم سی دقیقه پس از نیمه شب
تیمی که بیش از یک دهه برای شناسایی محل اختفای اسامه بن لادن تلاش می کنند و در نهایت با شناسایی محل زندگی او در پاکستان، چراغ سبز را برای حمله به این خانه فراهم می کنند، در حالی که اطرافیان وی برخلاف او به صحت اطلاعاتش اطمینان کامل ندارند. این فیلم در نهایت برنده جایزه اسکار شده و یکی از بهترین فیلم های ساخته شده در مورد افغانستان به شمار می آید.
The Road to Guantanamo (2006)
داستان فیلم The Road to Guantanamo در مورد سه مسلمان بریتانیایی است که توسط نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۰۱ و پس از حملات یازده سپتامبر دستگیر شده و به زندان گوانتانامو منتقل می شوند.
جاده گوانتانامو
زندانی مخوف که در خلیجی به همین نام در کوبا قرار دارد و متهمان به فعالیت های تروریستی در آنجا نگهداری می شوند.
The Tillman Story (2011)
یک بازیکن فوتبال آمریکایی به نام پت تیلمن به ارتش ایالات متحده پیوسته و در شرایطی رازآلود در افغانستان کشته می شود. در حالی که اغلب مردم فکر می کنند او در حال مبارزه برای کشورش کشته شده ، واقعیت این است که مرگ او نتیجه تیراندازی نیروهای خودی بوده است.
داستان تیلمن
این فیلم نقدی تند و گزنده نسبت به هر اتفاقی است که در میدان نبرد رخ می دهد و همچنین اینکه چطور گاهی اوقات تصویری بزرگنمایی شده، نادرست و دراماتیک از وقایع به مردم نشان داده می شود.
Taxi To the Dark Side (2007)
فیلم Taxi To the Dark Side که بر رویکرد دولت بوش نسبت به متهمان به حملات تروریستی پس از حملات یازده سپتامبر تمرکز دارد، داستان یک راننده تاکسی است که بعد از بازجویی شدن به مدت ۵ روز جانش را از دست داده و جنازه اش پیدا می شود.
تاکسی به سوی تاریکی
او در اثر شکنجه کشته می شود و بدین ترتیب نشان داده می شود که چطور مقامات دولتی از ابزارهای خشن برای درس عبرت دادن به دیگران استفاده می کنند. این فیلم مستند چنان تاثیرگذار بود که برنده جایزه اسکار نیز شد.
The Patience Stone (2012)
فیلم The Patience Stone داستان تکان دهنده زنی است که از تجربیات و رازهای تاریک ۱۰ سال زندگی خود با شوهرش می گوید، در حالی که شوهرش دچار مرگ مغزی شده و در شرایط نباتی به این رازها گوش می دهد.
گلشیفته فراهانی در فیلم سنگ صبور
داستان فیلم در افغانستان روایت می شود و اقتباسی است از رمانی از عتیق رحیمی به همین نام در مورد تحجر دینی در این کشور و رنج هایی که زنان متحمل می شوند.
Kandahar (2001)
زنی افغان که در کانادا زندگی می کند به زادگاهش باز می گردد تا دنبال خواهر بیمارش بگردد در حالی که به مناطقی بسیار خطرناک در این کشور متفاوت گام می گذارد.
قندهار
Earth and Ashes (2004)
فیلم Earth and Ashes داستان یک پیرمرد افغان است که همراه با نوه ناشنوای خود تلاش دارد از دل بیابان عبور کرده و خود را به پسرش برساند.
خاک و خاکستر
این پدر درمانده خبرهای ناخوشایندی دارد که باید به پسرش که در یک معدن کار می کند، برساند.
Kabul Express (2006)
فیلم Kabul Express یک داستان غیرواقعی در مورد دو روزنامه نگار آمریکایی، یک روزنامه نگار هندی و راهنمای افغان آن هاست که توسط سربازان پاکستانی به گروگان گرفته می شوند.
کابل اکسپرس
این چهار نفر به مدت ۴۸ ساعت با سربازان پاکستانی در افغانستان جنگ زده همراه می شوند.
In This World (2002)
دو آواره جوان افغانی از کشور جنگ زده و خطرناک خود فرار می کنند و قصد دارند در کشوری دیگر پناهنده شوند.
فیلم In This World
برای این که این دو بتوانند خود را به لندن رسانده و زندگی تازه ای را شروع کنند، آن ها تجربیات بسیار تلخ و تکان دهنده ای را متحمل شده و در تمام این شرایط دشوار برای زنده ماندن تلاش می کنند.
منبع: روزیاتو
دیدگاه