چرا ازدواج فامیلی خطرناک است؟
از لحاظ ژنتیکی میزان شباهت هر فرد به پدر ،مادر،خواهر و برادرش ۵۰ درصد است و این شباهت به مادربزرگ، پدربزرگ،خاله ،دایی،عمو و عمه ۲۵درصد و با فرزندان آنها (cousin) ۱۲.۵ درصد است.
این ۱۲.۵ درصد بدان معناست که ۱۲.۵ درصد از ژنوم آنها دقیقاً مشابه یکدیگر و نشأت گرفته از یک خاستگاه یعنی پدربزرگ و مادربزرگهاست، اما شباهت توالی ژنوم آنها به دلیل وجود دیگر ژنهای مشترک بین انسانها قطعاً بیشتر از ۱۲.۵ درصد است.
در ازدواج خویشاوندی احتمال هموزایگوت شدن فرزندان افزایش مییابد.از آنجا که هر فرزند نصف ژنوم خود را از پدر، (از طریق اسپرم) و نصف دیگر ژنوم خود را از مادر( از طریق تخمک) دریافت میکند و در ازدواج فامیلی پدر و مادر با یکدیگر شباهت ژنتیکی دارند، در نتیجه احتمال انتقال ژنهای یکسان به فرزندان و هموزایگوت شدن آنها وجود دارد.این احتمال در ژنتیک تحت عنوان ضریب درون زادآوری یا همخونی یا inbreeding بیان میشود و با F نشان داده میشود، ضریب همخونی نشان دهنده هموزیگوتی برای ژنها با یک منشا و خواستگاه میباشد.مقدار ضریب درون زاد آوری صفر تا یک است که در ازدواج غیر خویشاوند این مقدار صفر و در گیاهانی و جانورانی که خود لقاحی دارند تقریبا یک است.هموزیگوت شدن فرزندان یعنی کم شدن تنوع در جایگاههای ژنتیکی که مطلوب نیست!
در فرزندان حاصل از ازدواج خویشاوندی احتمال رخداد بیماریهای تک ژن و چندعاملی افزایش مییابد. در ازدواج فامیلی بیماریهای مغلوب جنسی یا غیر جنسی افزایش پیدا میکند.بروز این بیماریها ارتباط مستقیم با هموزایگوت شدن فرزندان دارد.
چگونه ازدواج خویشاوندی سبب بیمار شدن فرزندان میشود؟
برای بسیاری از افراد این پرسش مطرح است که چگونه پدر و مادری سالم فرزند بیمار خواهند داشت ؟ همانطور که اشاره شد، در ازدواج خویشاوندی بیماریهای ژنتیکی مغلوب افزایش پیدا میکند در این بیماریها فرد غالب سالم و فرد هتروزیگوت یا ناقل نیز سالم اما فرد مغلوب یا هموزیگوت بیمار است. پدر و مادری که ناقل هستند دارای دو آلل(ژن) برای یک بیماری هستند که یکی سالم و دیگری حامل بیماری است، هنگامی که این پدر و مادر هر دو آلل بیماری را به فرزند خود منتقل کنند فرزند هموزیگوت و دارای ژنوتیپ مغلوب خواهد بود و بیماری را نشان میدهد.
منبع: انجمن آسیب شناسی ایران
دیدگاه