رمزگشایی از سیستم نوشتاری مرموز چهار هزار ساله در ایران/ ۴۰ نمونه شناخته شده از خط ایلامی باقی مانده است

یک سیستم نوشتاری مرموز با نام خط ایلامی باستان (Linear Elamite ) که بین ۲۳۰۰ و ۱۸۰۰ سال پیش از میلاد در منطقه‌ای که هم اینک جنوب ایران کنونی است، مورد استفاده قرار می‌گرفت، احتمالا رمزگشایی شده باشد، اگرچه برخی از کارشناسان در مورد این یافته‌ها تردید دارند.

رمزگشایی از سیستم نوشتاری مرموز چهار هزار ساله در ایران/ ۴۰ نمونه شناخته شده از خط ایلامی باقی مانده است

بیش از ۹۵ درصد خط ایلامی باستان ممکن است رمزگشایی شود. علاوه بر این، مشخص نیست که آیا تمام آثار باستانی به کار گرفته شده برای رمزگشایی نوشته‌ها به طور قانونی به دست آمده‌اند یا خیر.

در زمان حاضر فقط حدود ۴۰ نمونه شناخته شده از خط ایلامی باستان باقی مانده که رمزگشایی از این سیستم نوشتاری را به چالش می‌کشد اما محققان می‌گویند که تا حد زیادی توانسته‌اند این سیستم نوشتاری را رمزگشایی کنند.

 پیشتر، دیگر تیم‌های تحقیقاتی کتیبه‌های خطی ایلامی را رمزگشایی کرده بودند و تیم تحقیقاتی که به تازگی کار خود را بر روی رمزگشایی این سیستم نوشتاری انجام داده‌ با مقایسه نوشتار هشت کتیبه خطی ایلامی با متون میخی دریافته‌اند که این سیستم مربوط به همان دوره زمانی است و احتمال دارد نام حاکمان و عناوین آنها را شامل شود. به گفته آن‌ها برخی عبارات نیز برای توصیف حاکمان به کار برده شده است.

رمزگشایی از سیستم نوشتاری مرموز چهار هزار ساله در ایران/ تنها حدود ۴۰ نمونه شناخته شده از خط ایلامی باقی مانده است

ایلامی باستان تنها تا اندازه‌ای رمزگشایی شده که بیش‌تر آن بدست والتر هینتس بوده است. هیتس، یکی از دانشمندان شاخص در میان ده‌ها ایران‌شناس بزرگ آلمانی است که در دو سده گذشته، پژوهش‌های بنیادین و بی‌همتایی را به جهان ایران‌شناسی عرضه داشته است.

به نظر می‌رسد که ایلامی باستان از ۸۰ نشانه ساخته شده باشد و بر ستون‌های عمودی، از بالا به پایین نوشته می‌شد که از چپ به راست می‌رفت.

در خط ایلامی ۳۰۰ علامت وجود دارد که صداها را نشان می‌دهد.

منبع: ایرنا
کد مطلب: ۳۶۲۲۴۵
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت