نمایشگاه «سه رخ» بازتاب دریافتهای متفاوت سه هنرمند
امروز در حوزه هنری انقلاب اسلامی نمایشگاهی با عنوان «سه رخ» افتتاح شد که شامل ۹ مجسمه علیاصغر یوزباشی، ۵۶ اثر نقاشی و طراحی از ناصر سیفی و ۴۸ پوستر، تصویرسازی و جلد کتاب از سید حمید شریفی آل هاشم بود.
در نخستین روزهای سرد زمستانی هنردوستان و اهالی هنر از جمله محمدعلی رجبی، حسین عصمتی، مرتضی گودرزی دیباج، علی وزیریان، امیرحسین عالی، عباس خسروی و حسین یوزباشی با حضور در گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری، به تماشای آثار دیدنی از سه هنرمند پیشکسوت حوزه هنرهای تجسمی ایستادند و همین امر بهانهای شد تا با سه هنرمند گفتوگویی داشته باشیم که میخوانید.
ناصر سیفی درباره آثار خود بیان کرد: تعداد کارهایی که از من در نمایشگاه «سه رخ» به نمایش گذاشته شده بیشتر مربوط به سالهای گذشته است یعنی بخش عمدهای از طراحیها از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۸۲ خلق شدهاند و غیر از دو کار رنگی که در سال ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ تولید شدهاند، مابقی طراحیهای سالهای گذشته هستند.
وی با اشاره به اینکه آنچه در این نمایشگاه در معرض دید قرار گرفته بخشی از طراحیهایش است، گفت: در میان آثاری که روی دیوار رفته دو تصویر رنگی وجود دارد که یکی از پدرم و دیگر پرتره رنگی تصویری از مادربزرگم است که از آنها طراحی کردم و به بیان حالت میپردازند.
فلسفه اصلی هنر؛ پرسشگری از منظر هنر
این هنرمند حوزه هنرهای تجسمی تاکید کرد: نسبت هنر با فلسفه در پرسشگری است و پرسش اصلی هنرمند چیستی خودش است که من که هستم و چه کار باید انجام دهم؟ برخیها این پرسش را جدی میگیرند، در این مسیر پیش میروند، ریاضت بیشتری میکشند و با ابزاری که در اختیار دارند گزارش خود را از عالم ارائه میدهند و این فلسفه است.
طراحی گزارشی از هنرمند است
وی ادامه داد: فلسفه اصلی هنر جستجو و پرسش از خود و جهان پیرامون از منظر هنر است.
سیفی همچنین اظهار کرد: در طراحی، روحیات فرد، آمال و آرزوها و سلیقه هنرمند در قالب خطوط متجلی میشود و اگرچه قصد هنرمند واکاوی آن نیست، اما ناخودآگاه به این سمت حرکت میکند و به همین دلیل هم خیلی از طراحان توقع دارند تصویر همچون عکس کاملا شبیه به فرد باشد در حالیکه طراحی گزارشی از یک هنرمند نسبت به چهره یک انسان است و قرار است روحیات و ویژگی را انعکاس دهد.
مجسمههای ماندگار برای آیندگان
علی اصغر یوزباشی که مجسمههایی از چهرههای آشنا را خلق کرده، گفت: این مجسمهها بیشتر به واسطه علاقهای که به شخصیتهایی چون قیصر امین پور، شهید دستغیب، سید حسن حسینی و سید مسعود شجاعی طباطبایی داشتم، ساخته شدهاند.
وی همچنین اظهار کرد: بیشتر مجسمهها از دوستانم است و بجز مجسمه سید مسعود شجاعی طباطبایی که در قید حیات است، مابقی مجسمهها را وقتی هر یک از دوستان فوت کردند تا چهلمین روز درگذشتشان ساختم.
این هنرمند مجسمهساز افزود: هر اثری که به صورت حجم در میآید به قدری ماندگاری دارد که مخاطب با آن دائما ارتباط بگیرد.
وی درباره انگیزه خود برای ساخت مجسمه از شخصیتهای معاصر گفت: در مراجعه به فضاهای مختلف بارها دیدم که اثری از دوستانم به عنوان هنرمند وجود ندارد و این امر، این انگیزه را در من ایجاد کرد تا برای آنها در حد توانم کاری انجام دهم بنابراین شروع به ساخت مجسمه از شخصیتهای مختلف کردم.
یوزباشی با اشاره به اینکه مجسمهها بیشتر با خمیر و موم ساخته و تبدیل به برنز شدهاند تصریح کرد: برخی از مجسمهها از جمله مجسمه حکیم سنایی بنابر سفارش ساخته شدهاند اما دیگر مجسمهها به واسطه رابطه دوستانهای که با آن شخصیت داشتهام خلق شدهاند. هدفم از ساخت این مجسمهها این بود که به واسطه حجم چهره هنرمند تجسم و در نهایت برای آیندگان ماندگار شود.
دیگر هنرمندی که در نمایشگاه «سه رخ» آثارش در معرض دید عموم قرار گرفته سید حمید شریفی آل هاشم است. وی درباره آثار هنری خود گفت: کارهایی که در این رویداد هنری ارائه شده تقریبا به ۲۰ سال پیش بر میگردد و با نگاه متفاوت و تم جدیدتری به مخاطب عرضه شده است. به عبارتی دیگر تم چهره و پرتره موضوع انتخابی بود که من در کنار دو هنرمند دیگر شاخههای مختلف هنرهای تجسمی اثر تولید کردهایم.
بازتاب متفاوت دریافتهای هنرمندان
وی ادامه داد: این نمایشگاه شامل برخوردهای متفاوت و نگاه زیباییشناسانه خاص هر هنرمند است تا بازدیدکنندگان بتوانند آنها را در کنار هم مقایسه کنند و با دیدن ویژگیهای آن به ارزیابی آثار برسند.
سید حمید شریفی آل هاشم همچنین در سخنانش به این نکته اشاره کرد که مضامین در آثار نمایشگاه «سه رخ» متفاوت است و یقینا در آثار نقاشی و طراحی، بازتاب دریافتهای هنرمند از چهره بسیار متفاوت با مجسمهسازی یا طراحی گرافیک است و همین باعث میشود که نوع برخورد هنرمند با پدیدهها متفاوت باشد و به همین دلیل هم ما در این نمایشگاه تصاویری از طراحی، مجسمه، تصویرسازی کتاب و مجله و جلد و کتاب، و پوستر را شاهد هستیم.
وی در ادامه یادآور شد: این نمایشگاه همچنین گستردگی حوزه هنرهای تجسمی را نشان میدهد و به این موضوع میپردازد که چقدر با مدیوم های مختلف، نوع نگاه متفاوت هنرمندان میتواند بازخوردهای متعددی را به دنبال داشته باشد.
گفتنی است، نمایشگاه مجسمه، نقاشی و طراحی گرافیک «سه رخ» ۴ دی ماه تا ۱۲ دی ماه ادامه خواهد داشت و هر روز بجز روزهای تعطیل از ساعت ۹ تا ۱۸ به نگارخانه ابوالفضل عالی حوزه هنری واقع در تهـران، خیابان سمیه، نرسیده به حافظ میزبان بازدیدکنندگان است.
دیدگاه