سرنوشت تلخ زنان بازیگر سینمای قبل از انقلاب

با وقوع انقلاب ۵۷، سرنوشت بسیاری از بازیگران زن سینمای قبل از انقلاب دگرگون شد. ستارگانی که روزی بر پرده‌های نقره‌ای می‌درخشیدند، ناگهان به حاشیه رانده شدند. فرشته جنابی، فروزان، ایرن، نوری کسرایی و روشنک صدر از جمله چهره‌هایی بودند که پس از انقلاب منزوی شدند.

سرنوشت تلخ زنان بازیگر سینمای قبل از انقلاب

فرشته جنابی

 فرشته جنابی

فرشته جنابی متولد ۱۳۲۷ در تهران، با فیلم زن یکشبه پا به سینما گذاشت و خیلی زود مورد توجه فیلمسازان قرار گرفت. او در فیلم جنجالی قیامت عشق همبازی عزت‌الله انتظامی بود. فیلم برهنه تا ظهر با سرعت ساخته خسرو هریتاش نیز دیگر فیلم جنجالی او محسوب می‌شود که در آن در کنار فرامرز صدیقی نقش‌آفرینی کرد.

 فرشته جنابی

 

گفته می‌شود که پس از انقلاب برای این بازیگر حکم اعدام صادر شد اما به لطف زندگی مخفیانه‌اش توانست از این سرنوشت بگریزد.

فرشته جنابی درنهایت پس از حدود بیست سال زندگی پنهانی درسال ۱۳۷۷ در سن ۵۰ سالگی در انزوا از دنیا رفت.

 فروزان

فروزان

 

پروین خیربخش با نام هنری فروزان متولد ۴ شهریور ۱۳۱۶ در بندر انزلی از مهم‌ترین بازیگران زن سینمای پیش از انقلاب ایران بود. وی همراه با محمدعلی فردین، از ستارگان آثار موسوم به «فیلم‌فارسی» بود و نامش فروش هر فیلمی را تضمین می‌کرد.

فروزان و عزت الله انتظامی

 

فروزان که ابتدا به عنوان دوبلور فعالیت می‌کرد حرفه بازیگری خود را از ۲۷ سالگی با بازی در فیلم ساحل انتظار ساخته سیامک یاسمی آغاز کرد. فیلم دایره مینا به کارگردانی داریوش مهرجویی تنها فیلم فروزان در سینمای موسوم به موج نو است. فیلم‌های انسانها، گنج قارون، خاطرخواه، باباشمل، ایوب و دالاهو از فیلم‌های مشهور و پرفروش او بودند.

فروزان

 

او پس از انقلاب ۵۷ در ایران ماند، ابتدا حکم اعدام گرفت و سپس به شرط تحویل تمامی اموال و محرومیت از فعالیت هنری عفو شد.

فروزان در ۵ بهمن ۱۳۹۴ هنگامی که ۷۸ سال داشت در انزوا درگذشت.

ایرن

ایرن

 

ایرن زازیانس با نام هنری ایرن، در ۲۰ مرداد ۱۳۰۶ از پدر و مادر ارمنی که به ایارن مهاجرت کرده بودند متولد شد. او در فیلم‌هایی همچون چشم به راه، قاصد بهشت، چشمه آب حیات و مروارید سیاه، محلل، بلوچ، برهنه تا ظهر با سرعت و شام آخر نقش‌آفرینی کرده بود.

ایرن پس از انقلاب از ادامه کار هنری بازماند. با این حال در دو فیلم جایزه ساخته علیرضا داوودنژاد و خط قرمز به کارگردانی مسعود کیمیایی بازی کرد که هر دو فیلم توقیف شدند و هرگز نمایش داده نشدند.

ایرن

 

پس از ناامیدی از بازگشت به بازیگری، در دوره‌های آموزشی زیبایی و پوست شرکت کرد و این کار را برای امرار معاش در پیش گرفت.

این بازیگر ارمنی سینمای ایران در روز ۷ مرداد ۱۳۹۱ در سن ۸۵ سالگی به علت بیماری سرطان ریه از دنیا رفت.

 نوری کسرایی

نوری کسرایی

 

نوری کسرائی در ۱ فروردین ۱۳۳۰ در تهران متولد شد. او در سال ۱۳۴۹ با فیلم پنجره ساخته جلال مقدم به سینما معرفی شد و در کمتر از یک دهه تا سال ۵۷ در ۱۹ فیلم به ایفای نقش پرداخت.

او در فیلم‌های نسبتاً متفاوت و غیرکلیشه‌ای بازی کرد که برخی از آن‌ها از جمله تنگنا و تنگسیر از ساخته‌های امیر نادری، مسلخ ساخته هادی صابر و شازده احتجاب ساخته بهمن فرمان‌آرا جزو مهم‌ترین فیلم‌های موج نوی سینمای ایران به‌شمار می‌آیند.

نوری کسرایی و صمدآقا

 

نوری کسرایی در ۲۱ دی ۱۳۹۸ در سن ۶۸ سالگی در خانه خود در تهران درگذشت و پیکرش دو روز بعد پیدا شد. علت مرگ او سکته و فشار خون بالا اعلام شد.

 روشنک صدر

روشنک صدر

 

روشنک صدر با نام اصلی آذر کریمخانی قزقلعه در سال ۱۳۳۸ زاده شد. او توسط رضا بیک ایمانوردی و با فیلم اسلحه وارد دنیای سینما شد و در فیلم‌هایی چون جایزه، قادر، جاهل و رقاصه، بیدار در شهر، رامشگر، بر فراز آسمان‌ها و … نقش آفرینی کرد.

روشنک صدر

 

پس از انقلاب ۵۷ روشنک درگیر اعتیاد شد؛ به گونه‌ای که ۲۸ تیرماه ۱۳۶۶ به علت فشارهای زیاد عصبی و می‌گساری دچار سکته مغزی شده و در سن ۲۸ سالگی درگذشت. 

 

منبع: روزیاتو
کد مطلب: ۳۸۰۹۷۰
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت