خوشنویسی ایران ثبت جهانی شد
هنر سنتی خوشنویسی در ایران در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شد.
این پرونده با عنوان «برنامه ملی پاسداری از هنر سنتی خوشنویسی در ایران» The national programme to safeguard the traditional art of calligraphy in Iran در شانزدهمین جلسه کمیته بین دولتی حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس به ثبت رسید. این درحالی است که ۱۶ کشور عربی و ترکیه نیز خوشنویسی را در این دوره به نام خود ثبت کردهاند.
«دانش، مهارت و شیوه خوشنویسی عربی» به عنوان پروندهای مشترک از سوی ۱۶ کشور شامل عربستان سعودی، الجزایر، بحرین، مصر، عراق، اردن، کویت، لبنان، موریتانی، مراکش، عمان، فلسطین، سودان، تونس، امارات متحده عربی و یمن به عنوان میراث ناملموس بشری یونسکو ثبت جهانی شد.
همچنین ترکیه موفق شد پرونده «خوشنویسی سنتی در هنر اسلامی» را با عنوان «Hüsn-i Hat, traditional calligraphy in Islamic art in Turkey» به فهرست میراث فرهنگی ناملموس جهانی خود اضافه کند.
ایران نیز پرونده خوشنویسی خود را در فهرست برنامههای خوب پاسداری یونسکو برای محافظت از میراث ناملموس ثبت کرده است. ثبت در برنامههای خوب پاسداری یونسکو به این معنی است که هم میراث ناملموس موردنظر به جهانیان معرفی خواهد شد و هم پاسداری خوبی از آن صورت خواهد گرفت.
ایران تاکنون ۱۶ اثر میراث فرهنگی ناملموس را ثبت جهانی کرده است، ردیف موسیقی سنتی ایرانی، هنر نمایشی آیینی تعزیه، آیین پهلوانی و زورخانهای، موسیقی بخشیهای خراسان شمالی، مهارت فرشبافی فارس، مهارت فرشبافی کاشان، دانش ساخت لنج و دریانوردی با لنج در خلیج فارس، نقالی؛ قصهگویی نمایشی، آیین قالیشویان مشهد اردهال، فرهنگ پخت نان لواش، چوگان، هنر ساختن و نواختن کمانچه، هنر ساختن و نواختن دوتار، نگارگری ایرانی و آیین زیارت کلیسای تادئوس از جمله میراث ناملموس جهانی ایران محسوب میشود.
دیدگاه