نگاهی به بودجه پیشنهادی صداوسیما در سال ۱۴۰۲
خرج آنتن خانهها چقدر است؟
بودجه سازمان صداوسیما همیشه مورد بحث بوده است. بحث یعنی جدال میان موافقان افزایش بودجه و مخالفان آن. موافقان که عمدتا نیروهای خود سازمان هستند، اعتقاد دارند گستره بزرگ نیروهای انسانی شاغل در سازمان و اهمیت این رسانه معظم که بار چندین شبکه و پلتفرم را به دوش میکشد، مستلزم حمایت بیشتر دولتی است.
بههرحال شاغلان این رسانه هم زندگی دارند و خرج زندگی روز به روز بالا میرود و غیر از این، رقابت با همه تلویزیونهای جهان، پول میخواهد.
اما مخالفان حرف دیگری دارند. آنها بر ناموفق بودن برنامههای توسعه سازمان صداوسیما در جذب مخاطب و اقناع آنان تاکید دارند. طبق آمارهای رسمی و غیررسمی، شمار مخاطبان سیما کاهش ادامهداری داشته و نسل جدید غیر از برنامههای سرگرمی مانند چند برنامه پرمخاطب، کمتر پای برنامههای رسانه ملی مینشینند. مخالفان میگویند یک سازمان بزرگ که با کاهش اثر و مخاطب روبهروست، نباید خرج بیشتری روی دست همه مردم بگذارد.
جزئیات بودجه
۲۱ آذر سال ۱۴۰۰ که لایحه بودجه تقدیم مجلس شد، بودجه سازمان صداوسیما برای سال ۱۴۰۱ رقم ۵هزار و ۲۸۹میلیارد و ۲۳۷میلیون تومان بود، همان زمان هم همه نسبت به این مساله اعتراض کردند و در واقع این سوال برایشان پیش آمد که چرا بودجه ۱۴۰۱ صداوسیما نسبت به سال قبل باید این اندازه افزایش پیدا کند؟ رقمی که ۴۶درصد از بودجه سال گذشته این سازمان بیشتر بود و رشد بودجه آن در میان ۱۶ وزارتخانه صدرنشین بود.
در پاسخ به این پرسش عدهای گفتند برنامههای جدید صداوسیما برای ایجاد تحول در این سازمان، از علل اصلی افزایش مخارج و افزایش بودجه دولتی است. نتیجه این برنامهها چه شد؟ افزایش دوبرابری هزینه تبلیغات دستکم در ایام جام جهانی و ساخت سریالهایی چون «آزادی مشروط» که تنها ۱۶درصد مخاطب داشت. از دیگر دستاوردها هم میتوان به حذف برنامههای پرمخاطب تلویزیون مثل «عصر جدید» و «خندوانه» اشاره کرد. همچنین ساخت همزمان ۲۰ مسابقه تلویزیونی به اسم سرگرمی که رضا درستکار، منتقد فیلم، نام آنها را آشغالهای تلویزیونی گذاشته است.
بودجه شورای نظارت چقدر است؟
خبرآنلاین درباره بودجه شورای نظارت بر صداوسیما هم نوشته است که بودجه این سازمان با برنامههای تکراری و تولید سریالهای کممحتوا نسبت به سال گذشته ۴۲درصد افزایش دارد و به ۷هزار و ۵۰۰میلیارد تومان خواهد رسید؛ در عوض حقوق کارکنان دولت فقط۲۰درصد افزایش پیدا خواهد کرد. به عنوان نمونه بودجه شورای نظارت بر صداوسیما با ۶ عضو از ۷میلیارد در سال ۱۴۰۰ به ۹میلیارد در سال ۱۴۰۱ و 5/ 14میلیارد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این شورا از ۶ عضو (۲ نفر به انتخاب رئیسجمهور، ۲ نفر به انتخاب رئیس قوه قضائیه و ۲ نفر به انتخاب مجلس شورای اسلامی) تشکیل میشود. درحالحاضر اعضای این شورا عبارتند از محمد مصدق و محمدجواد لاریجانی از طرف قوه قضائیه، محمدمهدی اسماعیلی و محمدحسین صفارهرندی از طرف قوه مجریه و سیداحسان قاضیزاده هاشمی و بیژن نوباوه از طرف قوه مقننه و ریاست این مجموعه نیز بر عهده محمدحسین صفارهرندی است. چنین رشدهای عظیمی در بودجه سال آینده در حالی است که بهرغم تورم ۴۰درصدی، برای حقوق کارمندان دولت فقط ۲۰درصد افزایش در نظر گرفته شده است.
دیدگاه