سرپرست معاونت آموزش شهرداری تهران
چاشنی طنز، زهر بحران را میگیرد
جشنواره سراسری طنز و کاریکاتور بحران با همکاری سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و دفتر طنز حوزه هنری در سه محور زلزله، سیل و کرونا و در بخشهای شعر طنز، داستان کوتاه طنز، کاریکاتور و کارتون برگزار میشود.
دبیر جشنواره طنز و کاریکاتور بحران، «عباس حسیننژاد» است و استادان «امید مهدینژاد» و «اسماعیل امینی» در بخش شعر، «رضا ساکی» و «امیر اسماعیلی» در بخش داستان، «سیدمسعود شجاعی طباطبایی» و «سیدمحمد جواد طاهری» در بخش کاریکاتور آثار ارسالی را داوری میکنند.
ابتدا آثار برگزیده ازسوی هیات انتخاب به داوران معرفی شده و سپس نفرات برگزیده ازسوی داوران معرفی میشوند. هنرمندان برای هر سه محور باید موضوعات متفاوتی را برای خلق اثر در نظر بگیرند. در بخش زلزله؛ مقاومسازی ساختمان، تثبیت و چیدمان، خرید خانه، پناهگیری، ساختوساز روی حریم گسل، کوله نجات، مراکز امن اضطراری و سامانه هشدار سریع زلزله، در بخش سیل؛ آمادگی در برابر سیل، آبگرفتگی، پیشبینی سیل، پیشگیری از سیل، ساختوساز در حریم رودخانهها و سامانه هشدار سریع سیل و در بخش کرونا پروتکلهای بهداشتی، واکسیناسیون، فاصله اجتماعی، ماسک، دورکاری و آموزش آنلاین مفاهیمی هستند که آثار را شایسته ورود به چرخه داوری میکند.
علاقهمندان میتوانند در هر سه بخش شعر و داستان کوتاه و کاریکاتور آثار خود را تا روز ۲۲دیماه به دبیرخانه مجازی جشنواره ارسال و برای دریافت چهار میلیون تومان جایزه نقدی برای رتبه نخست، سه میلیون تومان برای رتبه دوم و دو میلیون تومان برای رتبه سوم رقابت کنند.
به بهانه برگزاری اولین دوره این جشنواره با «شاهین مظفری»، سرپرست معاونت آموزش و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران به گفتوگو نشستهایم و او درباره چرایی طنز بودن این جشنواره چنین میگوید:
چه شد که تصمیم گرفتید جشنواره شعر، داستان کوتاه و کاریکاتور بحران را برگزار کنید؟
ما سال گذشته چند جشنواره دیگر با محوریت بحران داشتیم. بهعنوان مثال میتوان به جشنواره عکس اشاره کرد. همینطور جشنواره فیلم آموزشی بحران را هم برای داوطلبان برگزار کردیم. جشنواره «داستان کوتاه کوتاه بحران» نیز یکی دیگر از این جشنوارهها بود. کتاب داستانهای برگزیده این جشنواره نیز بهتازگی به چاپ رسیده است. در این راستا، طنز و کاریکاتور از مقوله بحران بینصیب مانده بود و خواستیم با این محوریت جشنواره طنز شعر، داستان کوتاه و کاریکاتور را نیز برگزار کنیم.
فیلم کوتاه و داستان کوتاه کوتاه بحران در دو جشنواره مجزا برگزار شد. چرا سه بخش شعر، داستان کوتاه، کاریکاتور و کارتون با هم در یک مجموعه قرار گرفته است؟
چون هر سه پسوند طنز دارد. داستان کوتاه، شعر، کارتون و کاریکاتور هر سه قرار است با دستمایه طنز ارائه شود.
آیا جشنوارههایی که سال گذشته برگزار شد با محوریت طنز بود؟
خیر. این جشنوارهها با محوریت غیر طنز و با موضوعات جدی برگزار شدند.
پس چرا تصمیم گرفتید این جشنواره را بهصورت طنز برگزار کنید؟
ورود به مساله «بحران» کمی تنشزاست و با چاشنی طنز زهرش گرفته میشود، در عوض بخش آموزش و فرهنگسازیاش پررنگتر میشود. قبلا کتابی چاپ شده بود به نام متروی ولوله و ما از این کتاب در راستای برگزاری این جشنواره ایده گرفتیم. در این کتاب با موضوع ولوله شوخی شده بود و درعینحال بحث آموزش و فرهنگسازی هم در آن رعایت شده بود. این موضوع دستمایهای شد تا چنین جشنوارهای را راه بیندازیم و ببینیم چه کسانی در آن شرکت میکنند و بازخوردها به چه نحوی خواهد بود.
جشنواره تا 22دیماه تمدید شده است. آیا این موضوع نشان از استقبال خوب هنرمندان، نویسندگان و شاعران از آن دارد؟
بله، جشنواره تمدید شده است اما معمولا نویسندهها و کاریکاتوریستهای طناز ما دقیقه 90 اقدام میکنند. جایزه جشنواره نیز زیاد چشمگیر نیست و یک جایزه معمولی است. امیدواریم شرکتکنندههای زیادی در آن شرکت کنند.
اختتامیه جشنواره چه زمانی خواهد بود؟
با توجه به تمدید شدن جشنواره تا 22دیماه، اختتامیه 10 یا 20روز بعد برگزار خواهد شد.
پس در زمستان امسال شاهد مراسم اختتامیه خواهیم بود؟
بله. قطعا همینطور است.
برای دورههای آینده جشنواره چه برنامهای دارید؟
برگزاری دورههای بعد وابسته به بازخوردهای این دوره جشنواره است. ما براساس بازخوردهای این دوره و میزان استقبال شرکتکنندگان تصمیم میگیریم جشنواره را ادامه دهیم یا نه. هدفمان این است که بعد از اتمام این دوره، کاریکاتورها را روی بیلبوردهای شهری به نمایش عموم مردم بگذاریم. این آثار در سه کتاب مجزا در بخشهای شعر، داستان کوتاه، کارتون و کاریکاتور چاپ خواهند شد.
ورود به مساله «بحران» کمی تنشزاست و با چاشنی طنز زهرش گرفته میشود، در عوض بخش آموزش و فرهنگسازیاش پررنگتر میشود
دیدگاه