آقای گلزار حتی اگر دستمزد ۱۸میلیاردی هم نگیرید دیگر محبوب نیستید
سرنا_پوریا ذوالفقاری منتقد سینما چندی پیش در اینستاگرام خود اعلام کرده که محمدرضا گلزار برای اجرای برنامه «هفت خان» که از پلتفرم نماوا پخش میشود دستمزد ۱۸ میلیاردی دریافت کرده است.
این ادعا واکنشهای زیادی را به دنبال داشت. پیش از این هم اعتراضات و انتقادات زیادی از سوی اهالی سینما و تلویزیون نسبت به دستمزدهای نامتعارف در شبکه نمایش خانگی صورت گرفته بود. مسألهی ورود پولهای کثیف و پولشویی در صنعت تصویر ایران نیز در همین موارد مطرح شد.
ذوالفقاری نوشته است: «از لحظهای که شنیده ام، به مردم ایستاده در صف مرغ و زندانی شده در خانه و اسیر شده در فقر و نومیدی فکر میکنم. به آنها که از نداری به کشتن خود میاندیشند و میپرسم از خودم که چند تایشان شبها با دیدن این برنامه خستگی و اندوه از تن میتکانند؟ اصلا چندتای شان میدانند چنین برنامهای وجود دارد؟
از لحظهای که شنیده ام به منوچهر نوذری میاندیشم که برخلاف مجری این برنامه هم توان اجرا و بیان گرمی داشت و هم دانشی بیش از نیاز یک مجری با سواد حتی و هم حاضرجواب و به اصطلاح سرضرب گو بود، اما آنقدر نیندوخت از این حرفه که آخر عمری وقتی تصمیم به خطر کردن و سرمایه گذاری در ساختمان سازی میگیرد، در همان گام اول کم نیاورد و کارش به زندان نکشد و از فرط غصه سکته نکند پشت میله ها. شنیده ام هجده میلیارد تومان! هفت خان را چند نفر دیده اند؟ شنیدهها میگوید کم بازدیدترین تولید پلتفرم هاست... نه برای مردم تماشا دارد و نه برای تولیدکننده بازدید. اما برای مجری اش در این زمستان اقتصادی و در کوران توصیهٔ مردم به مقاومت و صبر، هجده میلیاردتومان دستمزد داشته که همان اول هم پرداخت شده که مبادا این چکیدهترین ماست تاریخ هنر سرگرمی ما برنجد و لطف نکند به مردم و ننشیند جلوی دوربین و مفتون مان نکند با هنرنمایی اش!
چه میگذرد در این پلتفرم ها؟ واقعا هیچ رسانه و هیچ متولی و هیچ نهادی نیست که بپرسد قراردادها چرا منتشر نمیشوند و ارقام چرا اعلام نمیشوند و آمار بازدیدها چرا به رازی مکتوم بدل شده است؟ بپرسد اینجا بناست محصول فرهنگی تولید شود یا باز سفرهای پهن شده برای جمعی ده دوازده نفره که معلوم نیست پشت پرده چه کرده و با که بسته اند که باید هر روز پروارتر شوند با پول این ملت؟ هجده میلیاردتومان؟ گرانترین مجری پربینندهترین برنامهٔ دنیا کیست؟ اگر به ایران میآمد و دستمزد و خرج اقامتش به ریال پرداخت میشد، باز به هجده میلیاردتومان میرسید؟ انصافا در پلتفرمها چه خبر است؟ و در رسانهها چه خبر است که صدا ازشان در نمیآید؟»
کاوه معین فر در عصرایران نوشت: واقعا پرسش این است که یک برنامه مسابقه محور ارائه شده در یک پلتفرم، چه درآمدی میتواند داشته باشد که فقط دستمزد مجری آن ۱۸ میلیارد تومان است؟ آیا مسابقه «هفت خان» مانند همان "برنده باش" تلویزیون است که به دلیل شک و شبه در شیوههایی درآمدزایی آن پخشش متوقف شد؟ پلتفرمهای ارائه ویدیو یا وی. او. دیها عمده درآمدشان از ۳ منبع اصلی است: ترافیک اینترنت، تبلیغات و تعداد کاربران. باید دید شکل درآمد زایی این مسابقه از این ۳ منبع چگونه است؟مسابقه «هفت خان» در ۱۰۰ قسمت برای پخش اختصاصی از یک پلتفرم طراحی شده و انتشار آن از یکشنبه ۸ فروردین آغاز شده است. در این مسابقه شرکتکنندگان در حوزه اطلاعات عمومی با یکدیگر رقابت میکنند. طنز ماجرا در آن است که جایزه برنده نهایی مسابقه ۱۰۰ میلیون تومان است یعنی تقریبا ۰.۵ درصد دستمزد مجری!
واقعا در تولیداتی از این دست چه میگذرد که با هیچ متر و معیاری نمیتوان آنها را درک و هضم کرد؟ آیا سفرهای پهن است و عدهای محدود در حال تغذیه هستند یا بحث های، چون پول شویی و ... در جریان است که بعدها در قالب انواع و اقسام مفاسد اقتصادی یا ... از آنها رونمایی خواهد شد؟ نکتهای که به ذهن میرسد این است که یا ما در این کشور زندگی نمیکنیم یا این اخبار متعلق به این کشور نیست و یا اینکه آنها زندگی میکنند و ما ... نمیدانم واقعا؟! شاید هم مناسبات اقتصادی و واحد پول و ... ۲ گانه است برای مردم یک چیز دیگر است و برای این افراد غیر از آن است.ای کاش پلتفرمها آمار بینندهها و درآمد حاصل از تولید چنین برنامههایی را اطلاع رسانی میکردند تا با شفافیت این شبهات از بین میرفت.
بخشی از مردم در غم نان و معاش کرونا میگیرند، در به در دنبال این هستند که یک قلم از مواد اصلی مصرفی زندگیشان را ارزانتر بخرند، ولی از یک طرف دیگر خبرهایی اینچنینی میرسد! این ارقام دیگر دستمزد نجومی هم نیست دستمزد اتمی است. یا انفجار اتمی است. از سلطان دستمزد هم چند مرحله بالاتر است. به قول جوانان امروزی: «اصلا این در یه لیگ دیگهس». اصلا شاید در سوپر لیگ اروپا هستند؟! پرسش این است، چند درصد از مردم چنین مسابقهای را میبینند و یا با دیدن آن جان خسته شان آرامش میگیرد؟ چند درصد از مردم از چنین برنامهای اصلا خبر دارند؟
قرن نو در این باره نوشت: درست در زمانهای که سینما در آستانه ورشکستگی قرار گرفته و بسیاری از پروژههای فرهنگی و هنری به دلیل کمبود و کسری بودجه متوقف یا کند شده، درهای رحمت پلتفرمها به روی سلبریتیها گشوده میشود و دستمزدهای میلیاردی از راه میرسند بدون اینکه هیچ گونه نظارت و نقدی بر این ساز و کار صورت گیرد.
پرسش این است که حاصل فرهنگی تولید برنامههایی مانند مسابقه "هفت خان" با این هزینههای گزاف که یک فقره دستمزد مجری اش ۱۸ میلیارد تومان است چیست که ارزش هزینه کردن داشته باشد. چه محصول فرهنگی و هنری اثربخشی تولید میشود که پای آن هزینه هنگفتی پرداخت میشود! خروجی و حاصل اجتماعی و فرهنگی برنامهای مثل «هفت خان» چیست که دستمزد مجری اش بیش از دستمزد بازیگری است که ۱۸ سال سابقه کار دارد! تولید سرگرمی با هزینههای سر به فلک کشیده به کجا میرسد؟!
همچنین محمدرضاگلزار در واکنش به این خبر در پستی اینستاگرامی نوشت: «باید سکوت کنی و به جای قانع کردنِ آدمها، استوار و مصمم، مسیرِ هدف هایت را دنبال کنی، بگذار تصور کنند نمیتوانی، که شدنی نیست و داری بیهوده تلاش میکنی! تو محدود به زمان و مکان و نظرها "نیستی"، و برای مسیری که سختی اش را به جان خریدهای، توضیحی به هیچکس بدهکار … که پیروزی را فقط با عمل نشان میدهند نه با کلام …بگذار آدمها در دنیای محالات خودشان بمانند و زیر لب، آیههای رکود بخوانند، تو راه خودت را برو …مادامی که به مقصد رسیدی؛ خودشان مفهومِ توانستن را به چشم میبینند؛ و میپذیرند باورهایی فراتر از باورِ آنها هست که به اهدافی فراتر از اهداف آنها میرسد؛ و یاد میگیرند که بعد از این، هیچکس را از دریچهی توان و اعتقادات خودشان قضاوت نکنند. جسورانه بایست و فاتح قلههای محال باش …فراموش نکن؛ دنیا به آدمهای بلند پرواز و اتفاقات تازه نیاز دارد!»
منبع: عصر ایران؛ قرن نو؛ برترینها
دیدگاه