انتقاد تند ژان لوک گدار از کن/ این فستیوال یک ابزار تبلیغاتی است

ژان لوک گدار فیلمساز بلندآوازه سینمای جهان از فستیوال کن بابت دعوت از زلنسکی انتقاد کرد.

انتقاد تند ژان لوک گدار از کن/ این فستیوال یک ابزار تبلیغاتی است

 « ژان لوک گدار» در آخرین اظهار نظر خود انتقاداتی تند از فستیوال کن کرده و آن را گرفتار بازی صحنه آرایی شده قدرت‌ها و یک ابزار تبلیغاتی دانسته است. 

 مسیرى در جستجوى سینما و هنر

ژان لوک گدار یکی از بزرگ‌ترین فیلم سازان تاریخ سینما است. گدار در کنار نفراتی چون«تروفو» موج نو را در سینمای فرانسه به راه انداختند. موج نو که از دل مجله کایه دو سینما بیروون آمده بود مکتبی بود مدرنیستی و معطوف به فرم و زیبایی‌شناسی نوین، جان کات که از تمهیدات مهم این مکتب بود کمک می‌کرد ساختار روایی فیلم گونه‌ای متفاوت از جریان‌های سینمایی غالب دوران یعنی نئو رئالیسم ایتالیا جلوه کند. از گدار به عنوان پیچیده‌ترین و مبتکرترین چهره سینمایى دنیا یاد می‌شود. از اولین فیلم‌هاى کوتاهش در دهه پنجاه، دوره افسانه‌اى دهه شصت (فیلم هایى با حضور آناکارینا، برژیت باردو، ژان پل بلموندو، ژان پییر لئو)، دهه هفتاد و فیلم‌های سیاسى آن دوران (همراه گروه ژیگا ورتوف)، دوران فعالیت‌هاى ویدیویى (غالباً همراه آن – مارى میه ویل) تا سال هاى دهه ۸۰ و ۹۰ با رجعتى در معناى واقعى کلمه به سینما، فعالیت گدار و کار او همیشه یک مسیر مستقیم را در پیش گرفته است: مسیرى در جستجوى سینما و هنر تا بتواند به آن جایى برسد که هنر سینما مى‌خواهد نشانش دهد.

وارد شدن به فیلم‌هاى گدار و فهمیدن تک تک آنها کار سختى است و این همان چیزى است که ژاک ریوت به درستى آن را بیان کرده: «وقتى که مى‌روم آخرین فیلمش را ببینم (فیلم «حقت را بگیر») احساس مى‌کنم که در پیگیرى فیلم دچار مشکل هستم، منظورم در فهمیدن فیلم است، مدام با خودم کلنجار مى‌روم و بعد وقتى از سینما خارج مى‌شوم، وقتى به کافى شاپ یا رستوران مى‌روم، ناگهان احساس مى‌کنم که دارم به همان شکلى زندگى مى‌کنم که در فیلم گدار دیده بودم، صحنه‌هایى که او آنها را به وجود آورده در واقع خود او هستند. مى‌فهمم که در زندگى معمولى مان غالباً آن گونه عمل مى‌کنیم که گدار در فیلم‌هایش تصویر مى‌کند، اینها را بعداً مى‌فهمیم چرا که گدار هرگز به طور ناگهانى و در اولین نزدیکى رمزیابى نمى‌شود و راز خود را برملا نمى سازد.»

حالا این روزها همزمان با برگزاری فستیوال بزرگ کن ژان لوک گدار به اظهار نظر درباره این رویداد پرداخته است. 

فستیوال کن ابزار تبلیغات شده است

به گزارش فارس، به نقل از آرِتسور، جشنواره فیلم کن که امروز ۲۸ می به پایان راه خود می‌رسد، هفته گذشته با سخنرانی ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین آغاز به کار کرد، اما این سخنرانی یک مخالف سرسخت داشته است. ژان لوک گدار فیلمساز اسطوره ای و بلندآوازه سینمای جهان و از بنیانگذاران موج نوی سینمای فرانسه درباره حضور زلنسکی در مراسم افتتاحیه گفت: حضور زلنسکی در مراسم افتتاحیه را اگر از زاویه‌ای به آن نگاه کنیم که به آن «کارگردانی شده» می‌گویند شاهد یک بازیگر بد و البته یک کمدین حرفه‌ای زیر نظر سایر حرفه‌ای‌ها بودیم.

گدار چنین ادامه داد: با کارگردانی(صحنه پردازی) یک جنگ جهانی دیگر و خطر یک فاجعه دیگر، لازم بود تا متوجه شویم که جشنواره کن یک ابزار تبلیغاتی است مانند هر ابزار دیگری. فکر می‌کنم مدت‌ها پیش چیزی در همین راستا گفته بودم، با این وجود، با صحنه سازی جشنواره کن از احتمال وقوع یک جنگ جهانی دیگر و خطر یک فاجعه دیگر، متوجه شدیم فستیوال کن یک ابزار تبلیغاتی است، مانند هر ابزار دیگر.

کارگردان «از نفس افتاده» توضیح داد: آن‌ها (جشنواره فیلم کن) زیبایی‌شناسی غربی را تبلیغ می‌کنند. حالا تصور کنید که در جشنواره از جنگ به عنوان ابزار زیبایی‌شناسی استفاده می‌شود و سهامداران آن هم کشورهای درگیر، یا بهتر بگوییم صاحب «منفعت» هستند که برنامه‌هایی را پخش می‌کنند که همه ما تماشاگران آن هستیم.

کارگردان «آلفاویل» تاکید کرد: عموما گفته می‌شود «تعارض منافع»، باید بگویم هیچ تعارض بزرگ یا کوچکی وجود ندارد، بروتوس، نرون، بایدن یا پوتین، قسطنطنیه، عراق یا اوکراین به غیر از قتل عام هیچ چیز زیادی بین ها متفاوت نیست.

منبع: فارس
کد مطلب: ۳۵۹۹۵۸
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت