«فیش حج» چگونه خرید و فروش میشود؟
ثبتنام حج تمتع از سال ۱۳۸۶ درحالی متوقف شده که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در نوبت حج هستند و به پیشبینی سازمان و حج و زیارت و با توجه به سهمیه حج ایران در هر سال، نوبت انتظار برخی از این افراد به ۱۳ سال میرسد. اما در این شرایط، تکلیف افرادی که قصد انصراف از حج و یا تمایل به انجام این سفر واجب شرعی را دارند، چیست؟
با توجه به ازدحام جمعیت در صفِ حج تمتع و محدودیت در ثبتنام و از سویی گستره دلالی، سودجویی و سوءاستفاده در معامله فیش حج، سازمان حج و زیارت ضوابط و دستورالعملی را برای نقل و انتقال قانونی فیش حج تعیین کرده است که بر این اساس، دارندگان قبوض ودیعهگذاری حج تمتع که قصد واگذاری دارند و یا افرادی که قصد تهیه این قبض را دارند، نخست باید به سامانه tasharof.haj.ir مراجعه کرده و درخواست خود را به طور مشخص برای انتقال یا خرید فیش ثبت کنند.
بنا بر ضوابط سازمان حج و زیارت، تمام قبضهای حج تمتع فقط یکبار قابلیت انتقال دارد.
در مرحله بعد، پس از انجام مراحل سیستمی و ارسال پیامک برای افراد، باید از طریق دفاتر زیارتی مجاز که از همان سامانه «تشرف» میتوان این دفاتر را پیدا و انتخاب کرد، روند انتقال فیش را پیگیری و نهایی کرد.
علاوهبر این، الزامی است که انتقالدهنده و خریدار فیش حج به همراه اصل مدارک (اصل شناسنامه، کارت ملی و قبض ودیعهگذاری) برای انجام تشریفات انتقال از قبیلِ تکمیل برگه درخواست و تنظیم تفاهمنامه همزمان در دفتر زیارتی حضور داشته باشند.
توصیه میشود غیر از سامانه تشرف و دفاتر مجاز زیارتی، از مراجعه به مراکز و افراد واسطه که خارج از فرآیند تعریف شده از سوی سازمان حج و زیارت فعالیت میکنند، پرهیز شود و هرگونه درخواست برای معامله و نقل و انتقال فیش حج، تنها از همین سامانه و سپس از طریق دفتر زیارتی پیگیری شود.
ضوابط سازمان حج و زیارت تاکید میکند: هرگونه هماهنگی، توافق و حتی تنظیم وکالتنامه درباره انتقال قبض حج، خارج از این رویه و دستورالعملهای جاری، هیچ تضمینی در پذیرش و تأیید روند انتقال قبوض ایجاد نمیکند و به لحاظ ماهیتی نیز قابل ابطال بوده و توسط این سازمان قابل پیگیری نخواهد بود و ممکن است مشکلات عدیدهای را به شکلهای مختلف برای هریک از متقاضیان بعداً ایجاد کند.
اکبر رضایی ـ معاون سازمان حج و زیارت ـ نیز در تشریح رویه قانونی نقل و انتقال فیش حج تمتع گفته است: دارنده فیش حج در سامانه tasharof.haj.ir، مشخصات خود را ثبت و دفتر زیارتی را برای روند اداری انتخاب میکند. متقاضی خرید فیش حج نیز که درخواستش را ثبت کرده میتواند فهرستی از واگذارکنندگان را مشاهده کند و پس از تأیید، مدارک دو طرف در دفتر زیارتی بررسی شده و صورت جلسه میشود و پس از تنظیم صلحنامه و توافق طرفین برای قیمت فیش حج تمتع، دارنده فیش حج تمتع آن را در بانک ملی به متقاضی واگذار میکند.
دیدگاه