چگونه ریاضیات به مهار بیماریهای همهگیر کمک میکند؟
سرنا_کتاب «ریاضیاتِ بیماری» نوشته ابوذر کردی توسط نشر نصیرا منتشر شد. نویسنده بحث کرده که ریاضیات میتواند به کمک پزشکان، پرستاران، اپیدمیولوژیستها، ایمونولوژیستها و دیگر حلقههای پزشکی بیاید.
نشر نصیرا کتاب «ریاضیاتِ بیماری» اثر ابوذر کردی را به بهای ۲۵ هزار تومان منتشر کرد. «شعریت هیدگری ما» و «تاملات پدیدارشناسانه نیمایی» از دیگر تالیفات منتشر شده او «پیغام» اثر فرناندو پسوا، از جمله ترجمههای منتشر شدهاش است. سرفصلهای کتاب «ریاضیاتِ بیماری» از این قرار است: «مرور ریاضیات»، «مرور بیماری»، «هرآنکه آمار نمیداند وارد نشود»، «وقتی زامبیها آمدند»، «چه شد از آپارتمان به کُمپارتمان رسیدیم؟» و «تیبیال پلاتُو».
کردی درباره «ریاضیات بیماری» گفت: نگارش کتاب، صاعقه وار شروع شد. ویروس کرونا و بحران همه گیری آن یکی از محرکهای تقویم کتاب شد. اما پیوند آن با ریاضیات چیست؟ دانشجویان علوم پایه و مهندسی و حتی علوم انسانی، درسهای بسیاری را با عنوان ریاضیات در دانشگاه گذراندهاند. از ریاضیات مهندسی گرفته تا ریاضیات در فیزیک و ریاضیات عالی و… هدف از گذاشتن این درس در سبد واحدهای دانشگاهی، آشنایی و کاربست دانشجویان با ریاضیات و نحوه مواجهه آنها با جهان مسائل و بحرانها و فروگشایی آنها با کمک ریاضیات است.
وی افزود: فی الواقع وقتی میگوئیم ریاضیات مهندسی، یعنی ریاضیاتی که میتواند برای یک مهندس، کنشگر و پیکارجویانه مسأله باشد. حالا با این قیاس چگونه میتوان از ریاضیاتِ بیماری دم نزد؟ ریاضیاتی که میتواند به کمک پزشکان، پرستاران، اپیدمیولوژیستها، ایمونولوژیستها و دیگر حلقههای پزشکی بیاید و آنان را برای پیدا کردن یک راه حل برای کلان بحرانهای همه گیریهای کشنده، یاری و یاوری کند.
کردی ادامه داد: مع الوصف در این کتاب میکوشم ریاضیات را به کمک یک ابزار پویا و یک توانمند ساز جهانی برای حل بحرانهای جامعه از بیماریها گرفته تا چالشهای اقتصادی و بحران تصادفات و… به کار برم. ناگفته نماند حدود دو سه سالی است که وزارت علوم تصمیم گرفته است شاخهای از ریاضیات را که در ارتباط با اپیدمیولوژی و مبتنی بر تحلیل معادلات دیفرانسیل و نظریه سیستمهاست در مقطع فوق لیسانس تعبیه کند.
این نویسنده و مترجم در ادامه با اشاره به این نکته که هدفش از تألیف این کتاب ورود به معادلات پیچیده ریاضی نبوده است، گفت: اما قصد من ساده کردن و کاربست ساده ریاضیات است و قصدم ورود به معادلات پیچیده ریاضی در این کتاب نیست. اگرچه در برخی از صفحات به طرز اجتناب ناپذیری پارهای از این فرمولها دیده میشوند اما بنای من بر تعمیم و عامه پسند نمودن ریاضیات (Popularization) در سطح جامعه است.
کردی اضافه کرد: مخاطبان این کتاب همه گونه افرادی میتوانند باشند؛ از دانش آموزان دبیرستان تا دانشجویان علوم انسانی، علوم پایه و مهندسی، از دانشجویان پزشکی و پزشکان تا حوزویان. از سیاستمداران و روزنامه نگاران تا شاعران و نویسندگان.
منبع: مهر
دیدگاه