جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

استان اصفهان دنیایی هزار رنگ و دیدنی از تفرجگاه‌های طبیعی بیابانی و کوهستانی و جنگلی دارد؛ هم‌زمان در فصل‌های سرد سال در برف‌گیرترین نقطه اصفهان مانند فریدون‌شهر می‌توان مهمان پیست اسکی شد و در نقاط گرم کویری مانند ورزنه و کویر مصر گرمای دل‌چسبی را در دل زمستان تجربه کرد.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

استان اصفهان از تمام اصول گردشگری دنیا سهمی دیدنی دارد به نوعی که از طبیعت کوهستانی تا کویری را در دل مهربان خویش جای داده است ،در کل این استان پهناور، همه نوع آب و هوایی در فصول مختلف سال قابل لمس است و گاه در دو شهر یا شهرستان مجاور در فصلی مانند تابستان شاهد دو نوع هوای بسیار گرم و هوای معتدل هستیم، در میانه گرمای طاقت فرسای شهر کاشان می توانید به به نیاسر سفر کرده و از کوهستان و چشمه های زیبای آن بهره ببرید و یا در روستاهای نطنز ساعتی را فارغ از دنیا و در هوای معتدل دلچسب مثلا در روستای «کشه» سپری کنید.

هم‌زمان در فصل‌های سرد سال در برف‌گیرترین نقطه اصفهان مانند فریدون‌شهر می‌توان مهمان پیست اسکی شد و در نقاط گرم کویری مانند ورزنه و کویر مصر گرمای دل‌چسبی را در دل زمستان تجربه کرد.

در این گزارش با بخشی از این تفرجگاه‌های متنوع در استان پهناور اصفهان آشنا می‌شویم:

کویر خارا و نقطه آغاز تمدن کهن اصفهان

ورزنه به عنوان یکی از اهداف مهم گردشگری به لحاظ جاذبه‌های تاریخی، گردشگری و طبیعی مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد، جایی که از هشت هزار سال پیش زیستگاه انسان به شمار می‌رود و به عنوان آغازگه تمدن اصفهان شناخته می‌شود.

این شهر، گنجینه‌ای پنهان از جاذبه‌های طبیعی، زیست محیطی، گردشگری و تاریخی همراه با آداب و رسوم، فرهنگ و سنن منحصر به فرد است اما در این میان سفر به کویر ورزنه یا خارا به عنوان یکی از بی‌بدیل ترین کویرهای ایران با جاذبه‌های خاص بیابانی خود به ویژه در فصل‌های زمستان و بهار، تجربه‌ای دلنشین و فراموش ناشدنی است.

کویر خارا در نزدیکی تالاب گاوخونی قرار دارد که گرچه این تالاب به دلیل بی‌توجهی‌ها رو به فراموشی است اما همچنان گردشگران را به سمت خود دعوت می‌کند.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

با توجه به درنظر گرفتن واحدهای اقامتی در ورزنه، در سفر به این کویر برای دسترسی به امکانات رفاهی دچار مشکل نخواهید شد.

مسیر دسترسی: این ریگزار در حاشیه شرقی محور ارتباطی حسن آباد به ورزنه قرار دارد. از این رو از ۵ کیلومتری جنوب ورزنه تا حسن آباد می‌توان به نواحی غربی این ریگزار دسترسی پیدا کرد. برای دسترسی یه ریگزار شرقی می‌توان از میان ماسه ها عبور کرد و یا از شهر ورزنه حاشیه جنوبی رودخانه زاینده رود را ادامه داد تا به حاشیه شرقی ریگزار رسید.

ضرورت استفاده از راهنمایان محلی در سفر به کویر

این دو مسیر فقط به وسیله خودروهای دو دیفرانسیل قابل دسترسی هستند و بهتر است در صورتی که به منطقه آشنایی ندارید حتما از راهنمایان محلی استفاده کنید.

منطقه نمونه گردشگری کشه: در فاصله ۳۰ کیلومتری شهر نطنز و ۹۰ کیلومتری مرکز استان اصفهان در دامنه کوه‌های سر به فلک کشیده کرکس و در جوار منطقه شکار ممنوع کرکس قرار گرفته است، چشم اندازه‌ای بی‌بدیل روستای کشه و مناظر طبیعی جذاب منطقه این نقطه را به یکی از زیباترین مکان‌های شهرستان نطنز تبدیل کرده است.

مسیر دسترسی: جاده نطنز-اصفهان، طرق رود (۲۵ کیلومتری نطنز)، روستای کشه(۵ کیلومتری طرق رود)

منطقه شکار ممنوع کرکس: این منطقه با وسعتی در حدود ۱۰۰ هزار هکتار از شهریور ماه ۱۳۷۱ تاکنون جزو منطقه شکار ممنوع اعلام شده است و با برخورداری از پوشش گیاهی خاص و حیات جانوری منحصر بفرد خود یکی از زیباترین مناطق حفاظت شده طبیعی محسوب می‌شود.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

وجود چشمه‌سارهای فراوان در دره‌های منتهی به کوه کرکس در نزدیکی به شهر طرق رود با جاذبه‌های گردشگری فراوان از جمله دریاچه‌های فصلی و بناهای تاریخی مانند قلعه، دریاچه بند طرق و مساجد تاریخی این منطقه را به یکی از مناطق نمونه گردشگری تبدیل کرده است.

سیازگه؛ کویر بکر ناشناخته در قلب اصفهان: این کویر در فصل بهار کویرنوردان را به دل تپه‌ماسه‌های سیاهرنگ خود دعوت می‌کند اما با وجود خصوصیات بکر زیستی و فرهنگی، منطقه سیازگه نسبت به دیگر مناطق کویری اصفهان کمتر مورد بازدید و توجه گردشگران قرار گرفته است، در حالیکه این منطقه به واسطه نزدیکی به پایتخت کشور و همچنین جاده دسترسی آسان می‌تواند با یک برنامه‌ریزی ساده گردشگران زیادی را به سوی خود جذب کند.

این منطقه را مردم محلی سیازگه می‌نامند چراکه خاک و فضای سیاه رنگ منطقه با دیگر رمل‌ها و مناطق اطراف فرق دارد.

مسیر دسترسی: سیازگه پهنه‌ای گسترده در دامن ریگزارهای شمال ابوزیدآباد است، جاده‌ای کویری را که به سمت شمال دنبال کنید در حصار تپه ماهورها به مساحتی هموار و بکر بر می‌خورید که در تلاقی با ناهمواری ریگزار، بسیار جذاب است؛ بنابراین شما اکنون در دل کویر سیازگه هستید.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

پارک ملی کلاه قاضی: پارک ملی کلاه قاضی درجنوب اصفهان و تقریبا در ۳۶ کیلومتری این شهر قرار دارد و جاده اصفهان به شیراز از سمت شمال و غرب این پارک می گذرد، ارتفاعات و دشت های اطراف یکی از بهترین زیستگاه های وحوش است.

کل، بز کوهی نر، آهو یا غزال ایرانی، پلنگ، خرگوش وحشی، گرگ، کفتار، شغال، تشی، روباه، کاراکال، گربه شنی از گونه‌های این منطقه است.

از زمان شاه عباس صفوی و بعد از آن به خصوص در دوره قاجاریه این کوه ها از شکارگاه های مخصوص این شاهان محسوب می شده است

مسیر دسترسی: بهارستان، جاده اصفهان به شیراز، قبل از شهرضا

کویر مصر و فیلم «خیلی دور، خیلی نزدیک»: مصر روستایی از توابع شهرستان خور و بیابانک در استان اصفهان است. این روستا در دشت کویر ایران و در ۴۵ کیلومتری شرق جندق و در ۶۰ کیلومتری شمال خور واقع شده است.

روستای مصر یا کویر مصر درست در میانه راه دامغان به نائین و اصفهان قرار دارد. مصر به همراه دو روستای بسیارکوچک دیگر به نامهای امیرآباد و فرحزاد دریک خط شمالی– جنوبی به طول حدود ۶کیلومتر واقع شده‌ است.

این روستا که یکی از کویرهای بسیار دیدنی کشور است و گرچه فاصله آن تا اصفهان همانند زمان سفر تا تهران است اما دریای شنی کویر مصر به اندازه‌ای دیدنی است که بتوان بر سفر را بر جان خرید.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

بخشی از فیلم «خیلی دور، خیلی نزدیک» در این روستا فیلم‌برداری شده‌است.

آبشار آب ملخ: این آبشار که به «تخت سلیمان» نیز معروف است که از زیباترین و در عین حال خطرناکترین آبشارهای ایران است که در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار گرفته است و از ذوب شدن برفهای کوه دنا، چشمه‌های این منطقه رو پرآب کرده و آبشارهای زیبایی ایجاد می‌کند.

اما زیبایی خاص این پدیده به خاطر وجود چشمه یا سرابی با آب‌دهی فراوان است که از دیواره‌های شمالی بالای سقف تونل خارج شده و به شکل آبشاری آبپاش مانند، هر دو دهانه تونل رو می‌پوشاند.

معروف است که آبشارملخ دارای ترکیبات ویژه‌ای است که نقش یک سمپاشی طبیعی رو برای مزارع و زمین‌های کشاورزی دارد و تمام ملخ‌های مهاجم رو درجا نابود کند و دلیل نام تخت سلیمان هم این است که مردم روستا معتقدند که سنگ بزرگی که مثل پل برروی آبشار قرار گرفته، استراحتگاه حضرت سلیمان بوده است.

غار شاه‌قنداب: قندآب یکی از غارهای دیدنی استان اصفهان است که در ۵۷ کیلومتری جنوب شرق شهرضا واقع شده است؛ طول این غار در حدود ۶۸ متر است و در قسمت انتهایی کاملا تاریک است.

درون غار ۲ سنگ قندیل بسیار زیبا از سقف تا کف غار کشیده شده است و درون غار مملو از حوضچه‌های آب است گرچه قابل آشامیدن نیستند.

گلستان کوه: گلستان کوه در ۱۵ کیلومتری شهر خوانسار قرار دارد واز پوشش گیاهی بسیار خوبی همچون لاله‌های واژگون، گز انگبین، گزعلفی، ریواس، کنگر، مرزنجوش، آویشن، قارچ، بادام، تره، پیاز کوهی، گون، موسیر و گیاهان علوفه‌ای و دارویی برخوردار است که گلستان کوه را به یکی از زیباترین کوه‌های استان اصفهان تبدیل نموده است.

جاذبه‌های جنگلی، کویری و کوهستانی اصفهان/شترسواری در کویر سیازگه تا «تختگاه سلیمان»

در برخی نقاط این گل‌های زیبا را با نام‌ «اشک سیاوش» نیز می‌شناسند دلیل آن افسانه‌ای است مربوط به پهلوان اسطوره‌ای ایران باستان است؛جایی که خون سیاوش اولین بار بر زمین ریخت و پرسیاوش رویید و گل لاله سرخ‌رنگی که شاهد این اتفاق بود، سر به زیر انداخت و بر بی‌گناهی سیاوش گریست؛ بعد از آن این گل به همان حال مغموم باقی ماند و لاله واژگون نام گرفت.

دریاچه نمک: دریاچه نمک در فاصله حدود ۳۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان آران و بیدگل استان اصفهان و شمال کویر مرنجاب قرار دارد.

این دریاچه زیبا و منحصر به فرد میان استان‌های اصفهان، سمنان و قم است و با مساحتی بالغ بر ۲۴۰۰ کیلومتر مربع، بزرگ‌ترین دریاچه نمک طبیعی ایران و حتی جهان به شمار می‌رود.

دریاچه نمک در بیشتر مواقع سال خشک و پوشیده از نمک و در ماه‌های بارندگی ارتفاع آب این دریاچه در برخی مناطق به ۲ سانتی‌متر می‌رسد که پس از تابش خورشید، به سرعت تبخیر می‌شود.

پس از هر بارش و تبخیر آب این دریاچه، نمک‌های موجود کَرت‌بندی‌های زیبایی به شکل چندضلعی تشکیل می‌دهند که بسیار دیدنی است.

لازم به ذکر است که زمین‌های اطراف این دریاچه به شدت باتلاقی است.

منبع: خبر آنلاین
کد مطلب: ۳۶۶۹۴۴
لینک کوتاه کپی شد

پیوندها

دیدگاه

تازه ها

یادداشت