دستبرد جویندگان گنج به آرامگاه پساهخامنشی
یک پژوهشگر و کنشگر میراث فرهنگی از حفاری قاچاقچان و سوداگران گنج و دفینه در آرامگاه صخرهای «فالونک» در شهرستان مرودشت استان فارس و آسیبی که به آن وارد شده است، خبر داد. بر پایه شواهد باستانشناختی، این آرامگاه به دوره «فراهخامنشی» نسبت داده شده است.
سیاوش آریا گفت: دسترسی به این آرامگاه بسیار دشوار است، با این وجود، بالای سر صخرۀ کوهی که این آرامگاه در آن قرار گرفته، گودالی بزرگ کَنده شده است که از حضور قاچاقچیان و سوداگران اَموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای پوچ و خیالاَنگیز یافتن گنجی که وجود خارجی ندارد، خبر میدهد.
آریا با اشاره به تعرضها و تخریبهایی که در حریم درجه یک و دو پارسه (تخت جمشید)، نقش رستم و شهر باستانی استخر رخ داده و گزارشهای آن نیز منتشر شده است، وضعیت این محوطهها در حفاظت ناخوشایند توصیف کرد و گفت: نبود آموزش در میان مردم بومی و جامعۀ محلی، فقر شدید فرهنگی و آگاهیرسانی از سوی دستگاههای دولتی و مربوطه، سبب شده است تا یادمانهای تاریخی و فرهنگی کشور در تیررس قاچاقچیان و سودجویان اَموال تاریخی و فرهنگی قرار گیرد و در خطر نابودی و حذف از چهرۀ تاریخ و صفحۀ روزگار در کمین آنها باشد.
این پژوهشگر میراث فرهنگی درباره اینکه آرامگاه «فالونَک» از آنِ چه کسی است؟ به استناد برخی پژوهشهای تاریخی، توضیح داد: آرامگاهها، گوردخمه و اُستودانهای باستانی فراوانی در سراسر ایران وجود دارد که دارای سنگنبشته (کتیبه) نیستند و در دفترهای تاریخی نامی از آنها برده نشده است. از همین رو نمیتوان آنها را به پادشاه و یا فردی ویژه نسبت داد.
آریا معتقد است: آرامگاه صخرهای «فالونَک» را باید بیگمان از آنِ خاندان بومی پارس و «پَرَتَرَکهها» دانست. اما نمیدانیم که در پیوند با کدام فرد است و تنها میتوان پنداشت و باور داشت که این آرامگاه از آنِ یکی از فرمانروایان بومی یا صاحبمنصبان و بزرگان و شاید شاهکنشینان بومی به شمار آورد. باید دانست که دودمان فراتهداران، میراثداران راستین هخامنشیان بوده و در آیین و باورها و مِهرازی آفریدههای خود از آنان پیروی کردهاند. از روی سکههای برجا مانده و نام برخی از این فرمانروایان میتوان به آگاهیهای بیشتری دربارۀ این میراثداران پارسی دست یافت.
دیدگاه