دختر کُردی که مشهور شد/عکس
عباس کاتوزیان از چهرههای سرشناس نسل دوم مکتب کمالالملک است و عمده سبکی که کار میکرد رئالیسم بود. کاتوزیان در بین مردم عادی محبوبیت بسیاری دارد؛ بهنحوی که کپی نقاشیهایش با موضوعات پرتره و طبیعت بیجان، در خانه بسیاری از ایرانیها یافت میشود.

کاتوزیان در طول حیاتش حدود ۶۰۰ تابلو خلق کرد که پرترهها از جایگاه ویژهای در میان کارهایش برخوردار بودند. در میان پرترههایی که عباس کاتوزیان به تصویر درآورده، نقاشی دختر کُرد او از شهرت ویژهای برخوردار است و نقشش در تابلو فرشهای بسیاری که بر دیوارهای ایرانیها نصب است، یافت میشود.
این هنرمند گفته است: «آنقدر نقاشی کردهام که شمار دقیقشان را بخاطر ندارم در سیزده ـ چهارده سالگی آنقدر انرژی برای کار کردن داشــتم که روزی یک تابلو میکشیدم، شاید بیش از ۶۰۰ اثر خلق کردم که حداقل یکچهارم آنها بدن انسان بوده است. قائل به سبک خاصی نیستم. این سوژه و انگیزه نقاشی است که شکل اثر را تعیین میکند».
کاتوزیان دختر کُرد را با تکنیک رنگ روغن در سال ۱۳۶۸ یعنی ۳۶ سال قبل کشید. این تابلو در ابعاد ۱۰۰ در ۸۰ سانتی متر است. آثار هنری کاتوزیان در موزههایی چون آستان قدس رضوی، بوداپست و موزه سلطنتی اروپا نگهداری میشود اما گویا مالک اثر دختر کُرد مشخص نیست.
کاتوزیان درباره دلیل پرداختن به موضوعات بومی ایران در کارهایش گفته است: «عشق من ایران و آیینها و سنتهای این سرزمین کهن است. تاریخ حفظ استقلال این سرزمین را سعی کردهام عاشقانه بر بومهای نقاشیام روایت کنم.»
کاتوزیان درباره علاقهاش به نقاشی هم گفته است: «تا آنجا که یاد دارم نقاشی کردم و نقاش بودم. همیشه در تار و پود طراحی تلاش کردم و غرق در رنگ بودهام.»
کاتوزیان اواخر عمر را در انزوا گذراند و تنها تعداد معدودی شاگرد داشت. او پس از گشایش آخرین نمایشگاهش در فرهنگسرای نیاوران در ۲۲ فروردین ۱۳۸۷ بر اثر کهولت سن درگذشت. پیکرش در قطعه هنرمندان ایران به خاک سپرده شد.
دیدگاه